Monthly Archives: February 2020

Vi rapporterar från Bokbranschdagen, funderar över en stelbent ryggmärgsreflex, blir kraftigt tillrättavisade av en författare och vandrar till Canossa längs Karlavägen i Stockholm. Helt i onödan skulle det visa sig.



Avsnitt 71:

Årets Bokbranschdag var den bästa hittills enligt journalisten som ändå hittar en del att kritisera. I nästa stund blir vi, helt korrekt, själva hårt kritiserade.

Så hittar vi ett citat som vi spikar upp på väggen, ett avslöjande som för alltid slår fast det vi länge sagt om Sveavägens syn på andra förlags författare.

Vi tar oss till Natur & Kultur för ett samtal om läget i förlaget där vd Per Almgren bemöter våra frågor och de inlägg där vi luftat läget på förlaget. (Med röda kinder får vi erkänna att vi för en gångs skull föll på teknikens altare så ljudet i det samtalet är delvis lite mekaniskt.)

 

Innehåll:

01 28 – Bokbranschdagen I Stockholm, en inte helt enkel affär

13 57 – ”Ni förminskar mig”

17 46 – Ett citat för evigheten

22 17 – Per Almgren rättar till en del felaktigheter


Vi synar turbulensen på Natur & Kultur, funderar över ett ständigt pågående krypskytte, lyfter på förlåten runt publiceringen av den nya Avici-biografin, synar kulturdebatter och smyger in en liten, liten, liten korrigering.



Avsnitt 70:

Just nu händer det en hel del i branschen så vi ”bockar av” några rykten och en del viktiga händelser med fokus på Natur & Kultur där styrelsen nu kräver en lönsamhet som kan innebära fler nedskärningar samtidigt som redaktionen för allmänutgivningen ser ut att ligga i spillror.

Och så konstaterar vi att agenten Niclas Salomonsson fortsätter att plocka russinen ur kakan på Piratförlaget. Han jobbar hårt på att sänka de som en gång gjorde det möjligt för honom att göra karriär i bokbranschen.

Vi funderar också över Otto Sjöbergs nya jobb och tolkar det som att Storytel ökar trycket på sina förlag så att de producerar mer kommersiella titlar för ljudboksmarknaden.

Snart kommer Bonniers ut med en auktoriserad biografi om Avici. Historien bakom den utgivningen är lite solkig om ni frågar journalisten, förläggaren är lite mer nyanserad. Som vanligt.

Vi smyger oss också nära den ”stora” debatten i Litteratursverige som pågår just nu och undrar varför förlagen är så tysta. Intressantare då att titta på hur det ser ut runt boken American Dirt i USA.

 

Innehåll:

00 25 – Vad händer på Natur & Kultur?

14 21 – Storytel ökar trycket på sina danska och finska förlag

19 27 – Agent sätter press på Bonniers

23 21 – Två debatter om litteratur, två världar

 

Böcker vi nämner i podden:

Jeanine Cummins – American Dirt

Johan Heltne – Emil

Steve Sem-Sandberg – De fattiga i Lodz