Monthly Archives: December 2020

Vi spår vad som händer i bokbranschen 2021, förslår en ny sorts topplistor, reflekterar över krisstödet och våra läsvanor



Avsnitt 89:

Journalisten, mer än Förläggaren, är pigg på att spekulera om framtiden så här har ni ett par spekulationer eller vad man ska kalla det. Och, som Förläggaren påpekar, så kan Journalisten vara en aning naiv. Därav följer…

Vi är trötta på de vanliga topplistorna och ser gärna mer specificerade listor som speglar hela branschen och visar bokläsaren hur rik bokutgivningen ofta är.

Kulturrådets fördelning av det så kallade krisstödet till boklådor och förlag irriterar Förläggaren som inte ser någon djupare förståelse av branschens situation bakom fördelningen.

Förläggaren har fördjupat sig i en något svåråtkomlig rapport om våra läsvanor men lyckas vaska fram ett par överraskande eller kanske problematiska slutsatser.

 

Innehåll:

00 27 – Vad händer 2021?

08 43 – Förnya topplistorna

12 28 – En märklig fördelning

17 51 – En läsning av Läsandets årsringar


Spotify närmar sig svenska förlag med en oklar strategi. Vi pratar om förlagets klimatavtryck, om författare får, eller vill, se ut hur som helst och sörjer med Måns Wadensjö.



Spotify vill ha poddinnehåll från svenska förlag men förläggaren har svårt att se vad svenska förlag kan bidra med i en miljö där fokus verkar ligga volym.

Förläggaren försöker vidare reda ut begreppen när man vill mäta ett förlags klimatavtryck och hamnar i en djungel där han har svårt att hitta ut.

Varje tid har sitt ideal. Dagens ideal för författarporträtt skiljer sig ordentligt från gårdagens. Lika mycket verkar det skilja mellan dagens porträtt och den verkliga förlagan. En något skakig spaning.

Författaren Måns Wadensjö har tappat tron på sitt författande och blottar sin ångest i en artikel i Svenska Dagbladet till många författares och kritikers irritation. Vi funderar ett steg till.

 

Innehåll:

00 23 – Spotify satsar på poddar

06 57 – Miljöanalys på Lind & Co

18 00 – Får en författare se ut hur som helst?

23 04 – Måns Wadensjö har tappat tron på den samtida litteraturen


Vi pratar om bokbranschtidningen som är till salu, ett dyrt uppköp, en författares missnöje och en omöjlig debattartikel



Avsnitt 86:

Svensk Bokhandel har bjudits ut på marknaden av sina ägare men det finns inga potentiella köpare. Journalisten försöker sig på ett brandtal och talar i egen sak medan förläggaren funderar över en överraskande storaffär.

En missnöjd ljudboksförfattare ser mörkt på framtiden och förläggaren försöker bena upp situationen.

Författarföreningen hade nyligen en debattartikel i DN. Vi försöker hitta en röd tråd, ett underbyggt argument och idéer till möjliga lösningar men hittar inte ens ingångar till att få igång ett fungerande samtal.

 

Innehåll:

00 25 – SvB till salu

11 13 – Gyldendal köper WAPI

15 46 – Är ljudboksmarknaden långvarigt hållbar?

27 47 – Författarföreningens svårighet att debattera