Monthly Archives: March 2022

Avsnitt 137 – En konflikt som kräver långt perspektiv, en oväntad strid och intressanta erfarenheter.



Avsnitt 137:

I en snabbt förändrad bokbransch händer det att förlag och författare går i otakt. Som nu där en irriterad förläggare pratar om det ingen egentligen vill dryfta – varför författare har svårt att anpassa sig, och sina drömmar, till en värld där pappersboken inte längre är ett självklart utgivningsformat.

När det uppstår en spricka i världens mest avancerade bokhandlarförening, amerikanska ABA, runt frågan om yttrandefriheten så är vi ute på djupt vatten. Åtminstone enligt journalisten. So here we go again. Nästa kapitel i en numera ständigt pågående strid.

Anders Teglund på Teg Publishing ger oss sina erfarenheter från ljudboksutgivning, erfarenheter som kanske inte riktigt är de förväntade.

 

 

Innehåll:

00 23 – En fråga om perspektiv

17 32 – Ständigt denna yttrandefrihet

23 38 – En musikalisk reflektion


Avsnitt 136 – Tryckfrihet, bristande omdöme och pocketens framtid



Avsnitt 136:

Vi resonerar runt tryckfrihet, förvånas över en korttänkt åklagare och pratar om pocketens vara eller icke vara.      

 

Vad som är brottsligt att uttrycka i sociala medier behöver inte vara brottsligt uttryckt i en bok. En påläst förläggare funderar över skillnaden mellan brottsmål och tryckfrihetsmål i spåren efter att Cissi Wallin blev frikänd i ett av de mer oförutsägbara tryckfrihetsmålen i modern tid.

En åklagare som skriver en roman med tydliga anspelningar till ett pågående rättsfall där han själv varit inblandad låter som en något korkad intrig i just en roman. Inte kan väl…? Jo men visst. Och ett förlag tvingas dra in upplagan. Det är sådana historier som gör journalisten cynisk.

Vi pratar om pocketens framtid och om man ska tro förläggaren så är den tveksam. Åtminstone så som vi vant oss vid att den ser ut. En fråga som blir alltmer aktuellt som det efterföljande samtalet med Bonnierförlagens försäljningsdirektör Göran Wiberg visar. Och journalisten fortsätter sin ”kampanj” för ett mer intressant och snyggare format.

 

Innehåll:

00 23 – Ett frikännande värt att fundera över

12 24 – En omdömeslös författare

18 11 – Tillhör pocketen framtiden?

22 44 – Samtal med Göran Wiberg


Avsnitt 135 – Krig och pappersbrist, kort och koncist.



Avsnitt 135:

Vi tittar på hur läsare, lyssnare och förlag påverkas i krigstider, funderar på varför det är pappersbrist och lyssnar till en expert på rysk litteratur.

 

Påverkas människors läs- och lyssnarvanor i krigets skugga? Mer än vi tror. Preppingböcker i all ära men det finns mer att hämta om man följer statistiken. Och så spanar förläggaren framåt och pekar på en genre som kommer att växa.

Vi pratar papperspriser, pappersbrist och kvoteringar för förlagen. En utveckling ingen av oss har upplevt tidigare. En kaotisk marknad där inga vanliga avtal längre gäller, där alla aktörer arbetar efter tillfälliga överenskommelser. Frågan är inte om böcker blir dyrare men hur mycket dyrare de kommer att bli.

Vi pratar med en av förlaget Ersatz förläggare, Ola Wallin, om hur de ser på bojkotten mot Ryssland och hur de arbetar med sina ryska författare just nu.

 

Innehåll:

00 25 – Vad läser vi, hur lyssnar vi just nu?

06 45 – När gamla regler inte längre fungerar

15 46 – Hur ska vi se på ryska författare, rysk litteratur?


Avsnitt 134 – Ett försatt tillfälle och en sorts summering av ett yrkesliv



Oklara roller, en viktig men oklar debatt och ett samtal utifrån ett arbetsliv i bokbranschen.

 

Vi är alla vana vid att det vi säger eller gör i offentligheten ofta kritiseras bakom skål och vägg. Men när kritiken återkom allt oftare såg journalisten det som en bra idé att lyfta upp frågan i podden och ge röst åt den kritiserade.

Vi tittar på ett debattinlägg som lyfter viktiga frågor i branschen men som inte riktigt får fäste. Vi vrider och vänder på argumenten men undrar varför debattörerna inte sökte en större plattform.

Kristina Ahlinder slutar efter 27 år som vd på Förläggareföreningen. Ett unikt läge att tala fritt ur hjärtat. Resultatet blev kanske inte riktigt vad journalisten förväntat sig.

 

Innehåll:

00 33 – En forskare i alla lägen

07 49 – Ständigt dessa frågor

28 00 – Ordet är fritt, ordet är ditt