Monthly Archives: July 2024

Avsnitt 240: Farväl till Eva Swartz – en alltid lika intressant människa



Avsnitt 240: Sommarspecial. Med anledning av Eva Swartz frånfälle lyfter vi fram vår intervju med Eva som lades upp den 26 februari i år i avsnitt 222. Nu kör vi den solo i ett eget, extrainsatt, avsnitt.

När vi sände avsnittet skrev vi så här:

” Förläggaren fortsätter sina samtal med människor som spelat en central och viktig roll under bokbranschens moderna utveckling. Den här gången får vi förmånen att lyssna till Eva Swartz som, förutom ett cv långt som en arm i mediavärlden inkluderat bokbranschen, också har levt och verkat under en mer äventyrlig tid. En berättelse som inte minst journalisten är särskilt förtjust i.”

Det är ett värdigt avsked som ni bör lyssna till om ni missade programmet i februari. Eller om ni bara vill höra denna unika röst en gång till.


Avsnitt 239. Vi spanar och spekulerar över vad som ska hända eller borde hända i höst och har ett längre samtal med Anna Gustafsson Chen om hur det är att översätta böcker från kinesiska till svenska i vårens sista avsnitt.



Avsnitt 239. Förläggaren tar frågan på allvar och spanar på vad som kan bli viktigt i höst men journalisten släpper taget och spekulerar mer över vad som borde hända.

Vi samtalar med Anna Gustafsson Chen om ramarna för att ge ut böcker i Kina, och villkoren för översättningar. Med Anna Gustafsson Chen får vi också en beskrivning av svårigheterna över tid liksom en reflektion över vem, eller vilka, som kommer att vara översättare från kinesiska i framtiden.

 

Efter avsnitt 239 gör vi ett uppehåll. Vi hörs igen den 19 augusti.

 

00 28         Spaningar och önskemål inför hösten

16 00         En kritisk reflektion över att arbeta i Kinas skugga med

Anna Gustafsson Chen


Avsnitt 238. Vi tar pulsen på Adam Dahlin, anar hur framtiden med AI kommer att se ut, funderar över Akademibokhandelns senaste uppköp och ger er erfarenheten av ett liv levt i bokhandelns tjänst.



Avsnitt 238. Adam Dahlin blir litterär chef på Norstedts med uppdraget att ge förlaget en tydligare kommersiell prägel. Åtminstone om ni frågar journalisten. Så vi ställer frågorna, Adam Dahlin svarar.

Barnboken Det spökar på äventyrsbadet är den första synliga utgåvan på den svenska marknaden där alla illustrationer är AI-genererade. Men den som trodde att det skulle väcka protester, bortom tecknare och illustratörer, får tänka om. Akademibokhandeln tog boken till en av sina kampanjer och boken åkte upp i topp på topplistorna. Och inga ställde några frågor. Så det är affärer som vanligt och det ger oss en  fingervisning om framtiden.

Akademibokhandeln köpte nyligen upp den Göteborgsbaserade bokhandelskedjan Bok & Co, som länge ingått i Akademibokhandeln som franchise. Stor sak kan tyckas men journalisten tycker att det leder åt fel håll, mot likriktning i en tid när det behövs mer variation, bättre konkurrens. Kanske något för Konkurrensverket att syna?

Mats Ahlström har ett cv som ingen annan bokhandlare i Sverige i modern tid. Här ger han oss ett antal förslag på hur bokhandeln behöver förändras för att kunna  utvecklas byggt på sina samlade erfarenheter och dito kunskap. Visst, det kommer att irritera somliga men det är idéer som bryter upp det traditionella seendet.

 

00 44         Vad ska Adam Dahlin göra på Norstedts?

13 19         En bok full av AI-genererade bilder gör succé

18 31         Akademibokhandeln köper Bok & Co i Göteborg

25 32         Mats Ahlströms funderingar runt bokhandelns framtid