Monthly Archives: August 2024

Avsnitt 242. Vi ger er en helt förväntad nyhet, tackar EQT för en misslyckad satsning, funderar över Adlibris nya bokhandel i Malmö, är konfunderade över vad Författarförbundet tänker göra och ger er en intervju med Linda Säresand, vd för Storytel Books och Norstedts förlagsgrupp.



Avsnitt 242. Ur spillrorna av Astrid Ahlander Agency reser sig nu det ”alla” initierade förutsåg. De som tvingades bort startar nu eget. Vi ger er lite bakgrund.

EQT säljer sina aktier i Storytel och kan nu summera en ovanligt dålig affär. Storytel å andra sidan blir av med ett sänke i organisationen och styrelsen får en mer balanserad miljö att arbeta i.

Frågar du Cecilia Held, chef för Adlibris fysiska butiker, får du relativt försiktiga svar men i grunden kan deras kommande strategi bli en välkommen fokus på en mer vital bokhandel. Åtminstone spekulerar journalisten i de banorna.

Vi drar Författarförbundets utspel om en egen ljudboksapp ett varv till men blir inte så mycket klokare av det och konstaterar dessutom att den övergripande uppfattningen på förlagssidan är förvåning, förvåning över att utspelet är så luddigt och otydligt. Vem är målgruppen? Vem ska satsa pengarna? Och vem väljer frivilligt en ny, dyrare tjänst i dagens läge?

Journalisten gör en intervju med vd:n för Storytel Books och Norstedts Förlagsgrupp, Linda Säresand. Vi ger ut på jakt efter vad Storytel Books är för best och frågar oss hur Norstedts ska vända utvecklingen.

 

00 22         En ny agentur ur spillrorna av Ahlander Agency

05 02         EQT lämnar Spotify efter misslyckad satsning

08 19         Adlibris satsning i Malmö, en mer vital bokhandel?

11 19         Författarförbundets ljudboksutspel, del 2

14 43         Samtal med Linda Säresand


Avsnitt 241. Vi ger er nyheterna ni missade under semestern, kommenterar ”nyheten” som inte är en nyhet – att bokbranschen är hårt koncentrerad till Stockholm och vi inleder en ny serie intervjuer om böcker.



Avsnitt 241. Ibland förbannar vi att vi har semester på sommaren. Det sker när någonting stort inträffar i bokbranschen. Men, som alltid, inträffar det en hel del som är värt att nämnas när vi kör igång igen i augusti. Som nu. Som här där vi fastnar i två artiklar där media inte riktigt hänger med och där informationen, som många hyllar, är felaktig. Så felaktig att vi vill ha ett ord med i laget. Det gäller AI-översättningar och Författarförbundets utspel om att de kommer med en nyhet om sex-sju veckor.

Ja, ja vi vet. Men vi är utvilade och grinigheten är en färskvara så vi kör.

Vi pratar också, som alla andra, om Storytels nya vd, Bodil Ericsson Torp. Vilken typ av vd? För vilket uppdrag?

Vi har även plats för en bagatell. Nämligen hur olika förlagsintresset är för Trumps vicepresidentkandidat J D Vance åtta år gamla bok Hillbilly Elegy. I USA är den en bra affär för alla inblandade. I Tyskland är den toxisk.

Sist i vårt svep av nyheter ni kanske missade lyfter vi frågan som blev en nyhet i början av sommaren. Nämligen den höga branschkoncentrationen till Stockholm. Givetvis tycker vi att media missade en stor del av betydelsen av detta och gör en egen tolkning.

Slutligen bjuder vi på ett nytt format som det kallas när man gör något inom radio/tv. Vi startar en serie med branschfolk där vi går hem till dem och pratar om vad de har för böcker i sin bokhylla. Och varför. Vad säger det om den vi pratar med? Först ut är Bokusgruppens kategoriansvarige för skönlitteratur, memoarer och biografier Esbjörn Knutsson som möter förläggaren framför sin bokhylla.

 

00 39         Det hände under semestern

14 10         Allt ligger i Stockholm

19 20         Vad har du i din bokhylla Esbjörn Knutsson?