Monthly Archives: September 2024

Avsnitt 245. Vi pratar omslag för ljudböcker, vrider på frågan alla författare undrar över när en bok inte säljer– har förlaget alltid rätt? – och ger er en grundligare förklaring till Handelsbankens satsning på bokutgivning.



Avsnitt 245. Förläggaren berättar om finliret bakom valet av omslag till en bok och lyfter ett exempel där formatet kräver olika lösningar – en för pappersboken och en för ljudboken. Allt till journalistens förvåning.

När en bok inte säljer har alla inblandade sina egna förklaringar så när förläggaren får frågan om förlaget alltid har rätt när de tolkar en boks öde på marknaden så får han tänka till, och ge oss sina tvivel.

Vi följde, något förvånade, lanseringen av Handelsbankens satsning på en egen mediaenhet, EFN, där de bland annat ska ge ut böcker. För att stilla vår egen och andras nyfikenhet ger vi er två intervjuer med några centralt placerade personer – Magnus Nytell, ansvarig utgivare för EFN: s bokutgivning och EFN:s styrelseordförande Johan Lagerström.

 

00 23         Ljudbokens omslag kräver en egen logik

08 18         Har förlaget har alltid rätt när man tolkar en boks öde?

13 57         EFN/Handelsbankens satsning på böcker, del 2


Avsnitt 244. Vi ser hur smalare litteratur hittar ett hem i stiftelseägda förlag och funderar över varför kulturjournalisterna backar in i samtiden. Dessutom får ni ett lästips och ett inslag som till att börja med lurar er.



Avsnitt 244. Förläggaren funderar över hur flera segment av bokutgivningen numera har hittat ett hem i stiftelseägda förlag. Förlag som blivit ovanligt många. På gott och ont enligt förläggaren.

Att säga att journalisten älskar att kritisera andra journalister är att ta i en aning, men inte mycket. Den här gången en älskad måltavla – kulturjournalisterna – som sviker sitt uppdrag när de inte recenserar ljudböcker. Om detta och annat de inte vågar göra drar han en lans för här.

Det här blev konstigt. Men förläggaren tipsar om en bok som gjord för journalisten. Jag menar vem av oss är kokboksfanatiker? Och nej det är ingen kokbok det handlar om men om en legendarisk förläggare för bland andra Julia Child.

Till sist läser förläggaren ur en Expressenartikel. Men var på er vakt. Tro inte det ni vill tro för då har ni fel…

 

00 22         Alla dessa stiftelseägda förlag

05 10         För kulturjournalister tillhör ljudböckerna b – laget

14 33         Förläggaren läser en bok om en legendarisk förläggare

20 41         När biblioteken sänkte en viktig bok


Avsnitt 243. Vi börjar tungt med första halvårets försäljningsstatistik och Förläggarföreningens försök att summera de senaste 20 årens utveckling. Dessutom en lysande norsk recensionssajt och en berättelse om hur bokhandeln kan bemöta floden av bluffutgivningar på nätet. Sist ett roligt samtal om vad som är palaver press.



Avsnitt 243. Statistik är en ”bitch”. Vad ska man fokusera på? Vad är viktigt? Vad säger det oss om tillståndet? Vi gör en tappert försök att ge er något annat än alla andra som redan grävt runt i första halvårets statistik. Vi lyckas kanske först när förläggaren blir konkret.

Vi fyller på med en rapport som Förläggarföreningen kallar ”Det digitala genombrottet” men som i grunden är ett försök att summera branschens senaste 20 år. Rapporten är läsvärd men den är mer skribenternas egen syn på utvecklingen och väldigt lite av Förläggarföreningens och Bokhandlarföreningens syn. Så där finns en del förvånande slutsatser och perspektiv men som sagt, den är läsvärd.

Plattformen Ordforalle.no är en lysande recensionssajt om ni frågar journalisten. En recensionsplattform som alla vinner på. När kommer den till Sverige? Aldrig, om ni frågar samma journalist. Tyvärr. Det skulle kräva samarbete, politisk vilja och kunniga entreprenörer med litteraturintresse, samtidigt. Tveksamt om det kan mobiliseras i Sverige.

Bokhandelskedjan Barnes & Nobel i USA gör det Amazon säger är omöjligt – de plockar bort den växande floden av blufftitlar från sin nätförsäljning och försöker hantera den växande egenutgivningen av erotika men drar en tveksam gräns gentemot det man kallar porr.

Vi fortsätter lyfta småförlag i podden. I det här avsnittet samtalar vi med Pernilla Ståhl som är palaver press.

 

00 27         Två perspektiv på utvecklingen

15 23         En lysande recensionssajt på norska

18 55         Barnes & Noble kastar ut tveksamma utgivningar

24 44         Pernilla Ståhl i samtal om palaver press