Avsnitt 243. Vi börjar tungt med första halvårets försäljningsstatistik och Förläggarföreningens försök att summera de senaste 20 årens utveckling. Dessutom en lysande norsk recensionssajt och en berättelse om hur bokhandeln kan bemöta floden av bluffutgivningar på nätet. Sist ett roligt samtal om vad som är palaver press.



Avsnitt 243. Statistik är en ”bitch”. Vad ska man fokusera på? Vad är viktigt? Vad säger det oss om tillståndet? Vi gör en tappert försök att ge er något annat än alla andra som redan grävt runt i första halvårets statistik. Vi lyckas kanske först när förläggaren blir konkret.

Vi fyller på med en rapport som Förläggarföreningen kallar ”Det digitala genombrottet” men som i grunden är ett försök att summera branschens senaste 20 år. Rapporten är läsvärd men den är mer skribenternas egen syn på utvecklingen och väldigt lite av Förläggarföreningens och Bokhandlarföreningens syn. Så där finns en del förvånande slutsatser och perspektiv men som sagt, den är läsvärd.

Plattformen Ordforalle.no är en lysande recensionssajt om ni frågar journalisten. En recensionsplattform som alla vinner på. När kommer den till Sverige? Aldrig, om ni frågar samma journalist. Tyvärr. Det skulle kräva samarbete, politisk vilja och kunniga entreprenörer med litteraturintresse, samtidigt. Tveksamt om det kan mobiliseras i Sverige.

Bokhandelskedjan Barnes & Nobel i USA gör det Amazon säger är omöjligt – de plockar bort den växande floden av blufftitlar från sin nätförsäljning och försöker hantera den växande egenutgivningen av erotika men drar en tveksam gräns gentemot det man kallar porr.

Vi fortsätter lyfta småförlag i podden. I det här avsnittet samtalar vi med Pernilla Ståhl som är palaver press.

 

00 27         Två perspektiv på utvecklingen

15 23         En lysande recensionssajt på norska

18 55         Barnes & Noble kastar ut tveksamma utgivningar

24 44         Pernilla Ståhl i samtal om palaver press