Avsnitt 246. Vi tar avstamp i årets bokmässa, tar temperaturen på bokmarknaden med Håkan Rudels, lyssnar till mannen som skapat en unik plattform i läsandets tjänst, hittar en ovanlig klimatsatsning och får en aktieanalys värd namnet.



Avsnitt 246. Årets bokmässa präglas av kärvare tider. Journalisten hör hur de flesta förlag drar ner på omkostnaderna. Ytorna är de samma men de tar ner färre författare, lägger mindre krut på internationella gäster och där så är möjligt drar de ner på antalet medarbetare. I övrigt en viss oro för antal besökare men just den detaljen kommer man inte att se förrän mässan är igång.

Håkan Rudels sitter med den bästa överblicken av alla i den svenska bokbranschen. Hans erfarenhet och analyser rör sig över hela Europa, lyfter med nödvändighet från ett inskränkt nationellt perspektiv. Så självklart är vi nyfikna på hans analyser som vi får här där han rör sig över hela spektrat av bokbranschen. Från förlag, till bokhandel, över trender och politikens ansvar…

Journalisten är nyfiken på drivkraften bakom den norska recensionssajten ordforalle.no så vi tog kontakt med mannen som driver den för att prata drivkrafterna och framtidsplaner.

I Danmark hittar förläggaren en oväntad satsning på att minska böckers klimatavtryck.

Hans – Olov Öberg gör en aktieanalys över en, för bokbranschen, viktig pappersbrukskoncern Arctic Paper.

 

00 24         Vi kollar läget inför årets bokmässa

07 24         Håkan Rudels senaste omvärldsanalys

39 08         Vi tar reda på vad som ligger bakom ordforalle.no

43 13         Jakten på ett smartare typsnitt för att spara papper

46 05         En aktieanalys  för den som vill satsa på bokbranschen