Monthly Archives: October 2024

Avsnitt 249. Vi kommenterar årets Nobelpris i litteratur, ger er en förhandsrapport inför årets bokmässa i Frankfurt, avslöjar en väl dold hemlighet, pratar pengar och ger er ett nytt avsnitt i vår serie om fenomentitlar.



Avsnitt 249. Natur & Kultur ger ut årets Nobelpristagare i litteratur, sydkoreanskan Han Kang, och det är mer än en revansch för förlaget om ni frågar journalisten. Samtidigt är det en pristagare som även konkurrenterna kan uppskatta.

Årets bokmässa i Frankfurt ser ut att bli en livfull mötesplats där världens mest brännande konflikter positionerar sig i olika besökare och där alla de stora frågorna i bokvärlden hamnar i blickpunkten. Så gör er beredda på nyheter inom AI, ljudboksutvecklingen och TikToks fortsatta erövring av de icke engelskspråkiga marknaderna. Förlagspodden är där och återkommer med vad som hände i nästa avsnitt av podden.

Vi berättar en liten hemlighet, SvT gör om Babels format och skissar på ett nytt litteraturprogram med start i januari nästa år. Fågel eller fisk? Jubel eller besvikelse i bokbranschen?

Efter många års velande betalas nu Copyswede-pengarna ut till, bland annat, de svenska förlagen som gett ut ljudböcker mellan 2009 och 2023. Förläggaren reder ut frågan.

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström Jones på Printz Publishing är årets fenomentitel alla kategorier. Journalisten får historien av förläggaren Anna Levahn.

 

00 23         Vi pratar Nobelpris

04 10         Journalisten ger en förhandsrapport från Frankfurt

07 26         Babel har gjort sitt i nuvarande format

14 00         Pengaregn över svenska förlag

17 41         En storsäljare som förvånade alla inblandade


Avsnitt 248. Vi rapporterar från ett finskt författaruppror, en norsk försäljningstest, gör ett sista nedslag på årets Bokmässa och synar vad framställningen av en bok kan kosta.



Avsnitt 248. Mycket Norden nu. Vi börjar i Finland där finska författare har skrivit ett öppet brev för bättre ersättningar riktat till finska politiker. Huvudorsaken till det dåliga tillståndet sägs uttalat vara att ljudboken förstört marknaden för den tryckta boken. Det är en ”sanning” som vandrar runt bland författare i just Norden men knappast blir mer sant för det. Om ni frågar oss. Vi försöker bena ut konflikten som slog ner som en liten bomb i den finska bokbranschen.

I Norge är man vana vid att engelskspråkiga böcker är hälften så dyra som norska och dessutom de första ut på marknaden. De äter marknadsandelar som glupska pirayor äter… allt ätbart. Men ingen vet egentligen hur stor andel de har eller vad som driver försäljningen. Nu testar norska Bonniers marknaden genom att prisdumpa Sally Rooneys senaste bok.

Visst trodde vi att alla som rör sig på Bokmässan visste vem the Grimwalkers är. Men tji fick vi. Och lite arrogant är det nog.

I debatten om hybridförlagen flyter en del kostnadsuppgifter runt utan att ifrågasättas. En författare betalar 73 000 kronor och får 100 tryckta exemplar i näven. Men ingen frågar vad som är vad? Kan man säga att man betalat 73 000 kronor för 100 exemplar? Inte alls. Vi ger er en ytlig, men viktig, grund i förlagsekonomi.

 

00 20         Ett finskt författaruppror

14 42         Ett våghalsigt Intermezzo, eventuellt

19 44         Vem är Grimwalkers? Keplers?

23 01         Vad är kostnaden för en färdig bok?