Avsnitt 248. Vi rapporterar från ett finskt författaruppror, en norsk försäljningstest, gör ett sista nedslag på årets Bokmässa och synar vad framställningen av en bok kan kosta.



Avsnitt 248. Mycket Norden nu. Vi börjar i Finland där finska författare har skrivit ett öppet brev för bättre ersättningar riktat till finska politiker. Huvudorsaken till det dåliga tillståndet sägs uttalat vara att ljudboken förstört marknaden för den tryckta boken. Det är en ”sanning” som vandrar runt bland författare i just Norden men knappast blir mer sant för det. Om ni frågar oss. Vi försöker bena ut konflikten som slog ner som en liten bomb i den finska bokbranschen.

I Norge är man vana vid att engelskspråkiga böcker är hälften så dyra som norska och dessutom de första ut på marknaden. De äter marknadsandelar som glupska pirayor äter… allt ätbart. Men ingen vet egentligen hur stor andel de har eller vad som driver försäljningen. Nu testar norska Bonniers marknaden genom att prisdumpa Sally Rooneys senaste bok.

Visst trodde vi att alla som rör sig på Bokmässan visste vem the Grimwalkers är. Men tji fick vi. Och lite arrogant är det nog.

I debatten om hybridförlagen flyter en del kostnadsuppgifter runt utan att ifrågasättas. En författare betalar 73 000 kronor och får 100 tryckta exemplar i näven. Men ingen frågar vad som är vad? Kan man säga att man betalat 73 000 kronor för 100 exemplar? Inte alls. Vi ger er en ytlig, men viktig, grund i förlagsekonomi.

 

00 20         Ett finskt författaruppror

14 42         Ett våghalsigt Intermezzo, eventuellt

19 44         Vem är Grimwalkers? Keplers?

23 01         Vad är kostnaden för en färdig bok?