Monthly Archives: December 2024

Avsnitt 260



Avsnitt 260. Vi avslutar året med en nyårsspecial där vi samtalar med Bertil Wahlström om hans förläggarliv. Det är en berättelse som innehåller många oväntade detaljer och en hel del humor. Och det är en väsentlig pusselbit för den som är intresserad av den moderna svenska förlagshistorien. Den som utspelar sig strax intill, och i skuggan av, de stora aktörerna.


Avsnitt 259



Avsnitt 259. Vi avslutar året med en initierad fundering runt svårigheten att ge ut konfliktskapande böcker, pratar AI-rekommendationer, funderar över den engelskspråkiga framtiden och serverar den sista, och märkligaste, fenomentiteln från i år.

 

När dokumentären om Catherine Da Costa och ”rättsläkarna” mer eller mindre exploderade i tv-rutorna nyligen uppstod en intensiv debatt om hur medier och myndighetspersoner hanterade frågan när det begav sig. Vem svek sitt uppdrag? Vem var mer eller mindre ansvarig för hur allmänheten kom att uppfatta, och döma, i rättsfallet. Förläggaren, som sitter på exklusiv information, berättar bakgrunden till hur den, i sammanhanget, centrala boken Döden är en man av Per Lindeberg kom ut och hur de större förlagen då vek ner sig.

De brittiska förlagsbranschen lanserar en gemensam plattform för hur man ska markera AI-röster på ljudböcker så att lyssnarna vet vad som är vad. Förläggaren funderar på hur det eventuellt kan påverka den svenska marknaden.

Vi har i flera inslag under året pratat om den ständigt växande exporten av engelskspråkig litteratur i Sverige. Nu har den brittiska förläggarföreningen beställt en rapport som visar vilken vikt den här exporten har för de egna förlagen, mer än hälften av omsättningen, och vilken stor tillväxt man räknar med fram till 2033. Omfattningen, och styrkan i utvecklingen, gör frågan om motstrategier, mer akut än tidigare.

Pojken, mullvaden, räven och hästen har snabbt blivit en modern klassiker och en svensk fenomentitel i en egen liga. Vi ger er bakgrunden.

 

01 17         Vikten av små förlag som vågar utmana opinionen

15 40         Brittiska förlagsbranschen skapar riktlinjer för AI-röster

19 21         Förläggarföreningen i UK ser ljust på litteraturexporten

24 08         En fenomentitel med ett helt eget liv


Avsnitt 258



Avsnitt 258. Vi gräver i dagstidningarnas boktopplistor, ger er en solskenshistoria från Västervik, ser en polsk strömningstjänst begå harakiri, är sist med att kommentera Bokus köp av BTJ och förser er med boktips inför julen.

 

Svenska Dagbladets boktopplista retar förläggare genom sin totala dominans för Bonnierförlagens titlar. Tre av fyra titlar på listan ges ut på Sveavägen. Så journalisten började titta på siffrorna och listans villkor och tror sig veta var problemet ligger. Så vi redovisar det här.

I Västervik kom tomten tidigt. Tjust Sparbank köpte barnböcker till kommunens förskolor för 400 000 kronor. Man valde medvetet att gå via den lokala bokhandeln, Hultgrens, framför att använda Adlibris. Med Adlibris hade de fått fler böcker men det var viktigare att stödja den lokala kulturen och den egna bokhandeln. Ett tips till lokala politiker och tjänstemän och -kvinnor.

I Polen har den största streamingtjänsten, Legimi, fastnat med näven i syltburken. Nu stäms de av sina leverantörer för att ha streamat förlagens böcker men delvis behållit pengarna själva. En katastrof i en bransch som bygger på ömsesidigt förtroende för att kunna fungera.

Bokus köper BTJ eller… BTJ letade friare och hittade Bokus. En, på papperet, sund affär men samtidigt är BTJ bara en spillra av sitt forna jag. Så juryn avvaktar med domen…

Vi ger er två oväntade julbokstips. Journalisten lyfter Galagoboken av Rolf Classon, oumbärlig för den som vill känna till den moderna svenska förlagshistorien, även bortom de välansade rabatterna. Förläggaren sitter upp på en käpphäst och håller ett brandtal för sin syn på företagande och tipsar i förbifarten om en bok som alla, intresserade av ämnet, borde läsa.

 

00 24         Svenska Dagbladets boklista – en feltänkt idé

12 50         Tjust sparbank ger en miljon till barnböcker i Västervik

15 22         En polsk strömningstjänst som föll på eget grepp

19 10         Bokus köper BTJ

21 20         Två boktips och ett brandtal


Avsnitt 257



Avsnitt 257. Vi synar Spotifys författarplattform, ger en rapport från en arabisk bokmässa, synar nedmonteringen av B Wahlströms förlag, funderar runt höstens försäljningssiffror och ger er ytterligare en fenomentitel i den långa raden av fenomentitlar vi vaskat fram under året.

 

Spotifys författarplattform som lanserades nyligen kan bli en trojansk häst om ni frågar journalisten. Förläggaren har ett bredare perspektiv. Han ser ett relativt trubbigt instrument jämfört med det statistikverktyg som svenska förlag snart kommer att ha tillgång till och delvis redan har tillgång till. Förläggaren ger oss detaljerna.

Eja Embrettson, förläggare för förlaget Dar Al-Muna, ger en ögonblicksbild från bokmässan i Kuwait där ryktena flyger om Sveriges hantering av barn och koranbränningar.

När B Wahlströms sista förläggare, Louella Bergman, får lämna Riddarholmen, försvinner den sista historiska länken till en stolt och lång förlagshistoria. Rabén & Sjögren, som driver B Wahlströms, behåller förlagsnamnet så länge det finns inköpta titlar att ge ut men om ungefär ett och ett halvt år är det stopp. I dag vet ingen om förlagsnamnet sedan läggs i malpåse eller används för någon annan utgivning.

Höstens försäljning ser lysande ut, om man räknar in regeringens pott för bokinköp till förskola och lågstadium. Utan den dopningen ser det ändå försiktigt positivt ut. Men bland barnboksförlag finns det en viss förvåning över beställningsnivåerna från skolor och bibliotek. Används hela beloppet, 176 miljoner, till bokinköp? Vi hjälper till att reda ut begreppen.

Bokfabriken fick en storsäljare i Anders Nilssons första bok i Johan Falk-serien. Kanske en väntad storsäljare men ett fenomen? Vi friar hellre än fäller när vi tittar på genomslaget och den snabba försäljningen. Så här har ni bakgrunden.

 

00 31         Spotifys statistiktjänst till författare är inte unik

10 06         Rapport från en bokmässa i Kuwait

14 12         Farväl till B Wahlströms?

18 55         Höstens försäljning större än i fjol

21 41         Bokfabrikens storsäljare – ett fenomen i sig


Avsnitt 256. Vi pratar Augustpriset och drar slutsatsen att nästan alla inblandad tappat fokus på bollen. Norstedts förlagschef Håkan Bravinger ger oss bakgrunden till förändringarna på Brombergs förlag. Slutligen närläser vi en genomgång av bokrecensioner i DN och Aftonbladet och konstaterar: Vad var det vi sa?



Avsnitt 256. Är årets Augustpris delvis ett förlorat år? Journalisten påstår det och pratar med en som borde veta av lång erfarenhet. Vi konstaterar att de flesta inblandade verkar har tappat fokus och kanske agerat lite slentrianmässigt.

I en uppföljande kommentar ger förläggaren vår expert helt rätt, och lite till. Så skärpning önskas till nästa år.

Håkan Bravinger, förlagschef på Norstedts, hörde av sig. Han ville få en möjlighet att möta alla spekulationer kring förändringen runt Brombergs förlag. Så rätt ska vara rätt. Här får han en plattform för att utveckla sina tankar.

I en litteratursociologisk rapport synas DNs och Aftonbladets bokrecensioner under fyra år. Kartläggningen visar svart på vitt det de flesta i bokbranschen vet – att kulturjournalister ofta går i upptrampade spår och saknar ett visst mått av nyfikenhet. Det som präglar andra journalisters drivkrafter. Åtminstone om ni frågar den här journalisten som dessutom erbjuder sig att hjälpa till.

 

00 22         Augustpriset – ett förlorat år?

10 47         Har vi glömt det fundamentala med Augustpriset?

15 27         Norstedts har en plan för Brombergs

24 27         Bokrecensenter analyseras