Podcast: Play in new window | Download (Duration: 32:39 — 74.8MB)
Avsnitt 257. Vi synar Spotifys författarplattform, ger en rapport från en arabisk bokmässa, synar nedmonteringen av B Wahlströms förlag, funderar runt höstens försäljningssiffror och ger er ytterligare en fenomentitel i den långa raden av fenomentitlar vi vaskat fram under året.
Spotifys författarplattform som lanserades nyligen kan bli en trojansk häst om ni frågar journalisten. Förläggaren har ett bredare perspektiv. Han ser ett relativt trubbigt instrument jämfört med det statistikverktyg som svenska förlag snart kommer att ha tillgång till och delvis redan har tillgång till. Förläggaren ger oss detaljerna.
Eja Embrettson, förläggare för förlaget Dar Al-Muna, ger en ögonblicksbild från bokmässan i Kuwait där ryktena flyger om Sveriges hantering av barn och koranbränningar.
När B Wahlströms sista förläggare, Louella Bergman, får lämna Riddarholmen, försvinner den sista historiska länken till en stolt och lång förlagshistoria. Rabén & Sjögren, som driver B Wahlströms, behåller förlagsnamnet så länge det finns inköpta titlar att ge ut men om ungefär ett och ett halvt år är det stopp. I dag vet ingen om förlagsnamnet sedan läggs i malpåse eller används för någon annan utgivning.
Höstens försäljning ser lysande ut, om man räknar in regeringens pott för bokinköp till förskola och lågstadium. Utan den dopningen ser det ändå försiktigt positivt ut. Men bland barnboksförlag finns det en viss förvåning över beställningsnivåerna från skolor och bibliotek. Används hela beloppet, 176 miljoner, till bokinköp? Vi hjälper till att reda ut begreppen.
Bokfabriken fick en storsäljare i Anders Nilssons första bok i Johan Falk-serien. Kanske en väntad storsäljare men ett fenomen? Vi friar hellre än fäller när vi tittar på genomslaget och den snabba försäljningen. Så här har ni bakgrunden.
00 31 Spotifys statistiktjänst till författare är inte unik
10 06 Rapport från en bokmässa i Kuwait
14 12 Farväl till B Wahlströms?
18 55 Höstens försäljning större än i fjol
21 41 Bokfabrikens storsäljare – ett fenomen i sig