Monthly Archives: January 2025

Avsnitt 263



Vi synar Snydergate, rullar oss i självberöm och noterar konturerna av en större konflikt under uppsegling  i den danska förlagsbranschen.

 

Avsnitt 263. Hade den välrenommerade översättaren Margareta Eklöf inte sagt vad hjärtat var fullt av till SvT Kulturnyheter hade turerna runt översättningen av Om frihet av Timothy Snyder aldrig blivit mer än en randanmärkning, ett hanterbart misstag. Vi sammanfattar historien med en oväntad vinkel. Men när inslaget är klippt och skuret och alla gått hem meddelar Bonniers att dom makulerar Margareta Eklöfs översättning och gör en ny översättning. Så vi gör ett tillägg i slutet på inslaget.

Bouq Publishing! Bonniers nya förlag med branschens löjligaste namn om ni frågar journalisten. Bonnier tar rygg på de ledande ljudboksförlagen, Lind & Co och Bokfabriken, men anpassar sitt upplägg för att passa den stora apparaten med de gamla strukturerna. Fågel eller fisk? Vi tvekar.

Danmark får sin första metoo-uppgörelse inom förlagsbranschen, tre år efter den första större uppgörelsen inom den danska kultursfären. I centrum står det relativt stora förlaget Lindhardt & Ringhof som gjorde alla fel som finns när de skulle försvara sig. Vi ger er bakgrunden.

 

00 30         Snydergate i sammanfattning

20 28         Bouq Publishing en inte helt klockren satsning

28 15         Metoo slår till i den danska förlagsvärlden


Avsnitt 262



Vi läser en författares hämnd, låter förläggaren berätta om ett av förlagets roligaste år någonsin och avslutar med ett besök framför Håkan Bravingers bokhylla.

 

Avsnitt 262. David Lagercrantz nya bok Post Mortem utspelar sig delvis i förlagsbranschen och är samtidigt en uppgörelse med en litterär agent som framställs som en svår mobbare. Vi reflekterar över en person vi alltför väl känner igen.

Lind & Co kan se tillbaka på 2024 som ett år då allt gick förlagets väg. Förläggaren ger oss bakgrund och avslöjar samtidigt lite framtidsplaner.

Vår serie med branschmänniskor framför deras bokhyllor fortsätter. Men den här gången får vi tänja hårt på definitionen av vad som är en bokhylla för att få det att fungera. Inte för att det hindrar Håkan Bravinger, förlagschef på Norstedts, från att lägga ut texten. Tvärt om.

 

00 24         En osande vrede som läcker från boksidorna

04 30        Lind & Co:s 2024, ett år att minnas

12 14         Möte vid en tveksam bokhylla


Avsnitt 261



Avsnitt 261. Vi inleder året med en ren spekulation och pratar runt Bonniers kommande satsning på ett nytt imprint, vi följer upp det med lite snack om Forums aggressiva satsning på andra förlags författare, funderar runt Copyswede-miljonerna, vrider på frågan över hur många som arbetar med en ny bok och avslutar med ett brandtal mot alla dessa EU-direktiv.

 

Vi kunde inte motstå frestelsen när vi hörde att Bonniers ska starta ett nytt förlag och informera världen om detta några dagar innan vi sätter igång vårsäsongen. Skulle vi missa den nyheten? Skulle vi vänta på deras meddelande och bli sist i kön med nyheten? Det såg inte bättre ut. Så vi beslöt oss för att börja en vecka tidigare än planerat och ge oss in i en riktig spekulation om vad det innebär. Så här har ni våra tankar inför Bonniers nya satsning eller kanske nya omorganisation om det blir som vi tror. Längs vägen hoppar åtminstone journalisten in med sin moraliska dom över Forums värvning av Sofie Sarenbrant från Bookmark.

Vi pratar Copyswede-pengar, 82 miljoner kronor i ett pengaregn över svenska förlag. Vi ger er bakgrund och förklaringar och förläggaren berättar hur mycket pengar han fått.

Hur många arbetar med en bok? Fler än du tror. Vi gnabbar oss igenom frågan. Överhuvudtaget är vi nog på ett bra humör så här i början av säsongen.

Som avslutning ger vi er något som mer liknar myndighetsinformation än en nyhet. Som omväxling.

Välkomna till en ny säsong.

 

01 48         Bonniers startar nytt förlag

17 45         Fördelningen av Copyswede-pengarna

23 16         Hur många arbetar med en bok?

29 00         Ett sent genomfört EU-direktiv