Monthly Archives: February 2025

Vi pratar Bonnier UK, Spotify, Modernista, Bouq Publishing och minns Leena Majander-Reenpää



Avsnitt 267. Vi synar vd-bytet i Bonnier Books i Storbritannien, funderar runt ett av Spotifys ovanliga avtalsvillkor, berättar om Modernistas senaste affärsidé, tar farväl av Leena Majander-Reenpää och pratar med Bonniers digitala förlag Bouq Publishings chef.

 

Vi hade en längre intervju med Bonnier Books UK (BBUK) vd Perminder Mann i avsnitt 184 för snart två år sedan. Nu lämnar hon Bonniers för Simon & Schuster, ett steg uppåt i karriären men i en helt ny roll i en helt annorlunda förlagsmiljö. BBUK väljer att ersätta Mann med en duo – Jonathan Perdoni och Sarah Benton. Vi ger er tankarna bakom det valet.

Vi läste i brittiska Guardian att Spotify inte ersätter lyssnade böcker som inte lyssnas klart. För svenska förlag låter det som ett ovanligt och icke gångbart avtal. Men hur är det egentligen? Lite både ock om vi fattar det hela rätt.

Modernista har tömt källan med svenska ”fria” klassiker och har nu börjat ge sig på att ge ut brittiska klassiker på originalspråk, en förvånansvärt god affärsidé.

Leena Majander-Reenpää var, i journalistens ögon, en klart lysande stjärna i den finska förlagsbranschen. Under henne var Otava obestridd etta i den finska bokbranschen. När hon sedan rekryterades till Bonnierägda WSOY sammanföll det med att WSOY tog över och blev den totalt dominerande förlagsgruppen i Finland.

Vi har i ett par inslag pratat om Bonniers nya digitalinriktade förlag Bouq Publishing. Nu pratar vi med dess chef Rebecka Leffler om förlagets framtidsplaner. Hur ska de jobba? Vilka författare ska de ge ut?

 

00 46         Ny ledning i Bonnier UK

08 16         Spotifys ovanliga avtalsvillkor

11 43         Modernistas satsning på engelska klassiker

15 50         Leena Majander-Reenpää i minne

20 08         Ett par rättelser

22 49         Samtal med Rebecka Leffler


Avsnitt 266. Vi pratar streamingtjänsternas 2024, bokrean, Håkan Nessers fängelsedom och en svensk språkmodell



Avsnitt 266. Vi pratar Storytels och Bookbeats 2024, gör ett svep inför bokrean, funderar över Håkan Nessers öde och ger er ett oumbärlig samtal om AI, en svensk språkmodell och vem som ska äga kontrollen.

 

Avsnitt 266. Storytel och Bookbeat hade båda bra siffror för 2024. Men bakom dessa siffror finns nyanser värda att lägga märke till.

Inför bokrean gör journalisten en genomgång av prisvariationer i fysiska butiker och hittar ovanligt stora skillnader. På toppen gör vi en liten bokrea-undersökning och ger tips för den som vill leta fynd och låga priser.

Håkan Nesser med flera fick sin resningsansökan till HD nekad och står nu inför en 18 månader lång fängelsedom som, enligt oss, aldrig borde fällts. Håkan Nesser tänker, eventuellt, vägra infinna sig på plats. Men sista ordet är inte sagt. Det kan finnas en eller ett par turer till innan domen ska verkställas.

Frågan om de stora LLM-databaserna och en eventuell svensk språkmodell handlar inte bara om att tillgodose upphovsrätten men framför allt innehåller den allt som berör oss som samhällsmedborgare. Så dags att bredda kunskapen och översikten. Du kan hantera det sämre än att lyssna på vårt samtal med Sara Öhrvall.

 

01 06         Storytels 2024 var ett bra år men Bookbeats var bättre

06 11         En genomgång av bokpriser och bokreastrategier

15 03         Håkan Nesser fick avslag på resningsansökan

20 14         Ett samtal om en svensk språkmodell med Sara Öhrvall


Avsnitt 265. Storytels uppköp av Bokfabriken kan stöka till det på marknaden…



Avsnitt 265. Dags för oss att syna Storytels köp av Bokfabriken, fundera över en olyckligt hanterad pristävling, prata Spotifys avtryck på marknaden, håna Storytels AI-test och njuta av Cecilia Knutssons bokhylla.

 

Avsnitt 265. Storytels köp av Bokfabriken ser relativt självklar ut men effekterna kan bli fler och djupare än vad man i förstone kan tro.

Adlibrispriset belönade en barn- och ungdomsbok där alla illustrationer var AI-genererade. Spelar det någon roll? Folk gillar ju boken. Men kanske det är dags att diskutera gränsdragningar och en branschstandard innan frågan blir överflödig?

Spotify är uttalat på väg in på den nordiska marknaden under året. Det ger oss anledning att fundera över hur marknaderna i Frankrike och Nederländerna utvecklats, de marknader där Spotify nyligen gick in.

Storytel lanserar en ljudbok helt producerad med hjälp av AI. De skrapar med foten men har ingen hållbar idé. Frågar ni oss är det svårt att lansera en sämre idé och en sämre marknadsföring.

Vi möter Cecilia Knutsson, publicistisk ansvarig på Rabén & Sjögren och B Wahlströms, framför hennes bokhylla och pratar böcker.

 

00 38         Storytels köp av Bokfabriken

07 16         Adlibrispriset – en tondöv historia

13 28         Spotifys bleka start i Frankrike och Nederländerna

19 17         Storytels nya horisont

28 01         Cecilia Knutssons bokhylla


Avsnitt 264. Vi pratar om agenturen som Salomonsson Agency inte kunde trycka ner…



Avsnitt 264. Vi pratar om agenturen som Salomonsson Agency inte kunde trycka ner, ser hur Forum steker en bok veckan innan utgivning, synar Norstedts nya författarsatsning, ser ett förväntat Trump-utspel och pratar om olika europeiska satsningar att möta den engelskspråkiga bokflodens verkningar.

Och, inte minst, samtalar vi med Författarförbundets ordförande Anja Gatu om vad de har framför sig. 

 

Avsnitt 264. Vi funderar på om inte den senaste agenturen på den svenska marknaden snabbt kan bli den tyngsta och största. De slogs sönder för ett år sedan men har byggt upp sig till en desto starkare position just nu. First Edition förlorade inte en enda författare till Salomonsson Agency. Tvärt om.

Forum råkade ut för alla förlags mardröm. Dagarna innan en bok ska ges ut lyfts författaren fram som en lögnare och kanske aktiv brottsling i media. Nu hamnar förlaget i hetluften men förläggaren ser inte hur Forum skulle kunnat göra något annorlunda.

Fredrik Backman till Norstedts! Vi vill inte ta vinden ur seglen för förlagets eget pressutspel. Men rykten började gå; om en budgivning som Norstedts vann, om en branschfest där skvallret gick. Och alla inblandade gjorde sig onåbara så vi fick klara oss själva på en konkurrensutsatt mediamarknad. Skojar bara. Men det mesta ovan är sant. Vi hörde ryktena, fick dem bekräftade och så kör vi nyheten. Men det är några dagar kvar mellan denna text och sändning av avsnittet. Kanske hinner Norstedt gå ut och göra vårt inslag obsolet. Vi chansar.

Trump använder newspeak när han beordrar Utbildningsdepartementet i USA att stänga ner alla ärenden som handlar om bokcensur i skolor och bibliotek, avskedar alla anställda som arbetat med ämnet och konstaterar att det inte finns ett begrepp som heter bokcensur. Right on! Vi ses i historieboken!

Vi ger ett par exempel, av många, på hur förlag söker nya vägar att kontra den anglosaxiska floden av engelskspråkiga böcker i Europa.

Slutligen, ett längre samtal med Anja Gatu om de utmaningar Författarförbundet står inför. Ett samtal utan skygglappar och undanflykter.

 

00 50         First Edition fick med sig alla författarna

03 35         Forum tvingas stoppa utgivning

11 07         Fredrik Backman byter förlag

14 37         Trump och Rebecca Yarros i sökarljuset

20 32         Anja Gatu ger svar på tal