Monthly Archives: March 2025

Avsnitt 272. Vi intervjuar världens mest framgångsrika bokhandlare James Daunt, ger er en överraskande bild av den europeiska ljudboksmarknaden, funderar över Storytels aktieutdelning och lyfter ett par norska nyheter.



Avsnitt 272. Det händer saker på den europeiska marknaden som borde förvåna även den bäste. Det svenska avtrycket är oväntat stort men nu kommer det in nya aktörer från USA där världens största ljudboksförlag, RB Media, kommer på bred front över hela kontinenten, inklusive Sverige.

Storytel gör en oväntad aktieutdelning och förläggaren tycker det är en bra idé men journalisten tror att det finns andra motiv än att fira ett 20-årsjubileum som är den officiella förklaringen.

Över till Norge. Jörn Lier Horst har, som författare en unik position i Bonniersfären som delägare i förlagsgruppen i Norge. Och nu växer hans andel. Vi funderar över varför.

Bookbeats marknadschef i Norge gjorde ett inlägg på branschplattformen Bok365.no där hon enkelt och koncist visade dumheten hos norska kulturpolitiker genom en enkel sifferekvation. Frågan är, kan dessa politiker läsa? Kan dom dra slutsatsen av den verklighet dom skapat med den norska boklagen. Eller är dom bara fulla av sin egen förträfflighet? Vi försöker reda ut frågan.

Slutligen en önskeintervju. James Daunt, chefen för bokhandelskedjorna Waterstones och Barnes & Noble, ger sin syn på hur man driver en modern bokhandelskedja.

 

00 43         Den europeiska ljudbokmarknaden i snabb förändring

12 37         Storytel gör en oväntad aktieutdelning

15 45         Jörn Lier Horst i en unik position

18 01         Bookbeat lyfter okunskapen hos norska kulturpolitiker

23 02         Hur bygger du en framgångsrik bokhandel James Daunt?


Avsnitt 271. Vi ger er en tragikomisk liten sedelärande historia om AI från Finland, tar ett längre prat med Norstedts förlagschef om värvningen av Mari Jungstedt från Bonniers och följer upp vår rapport från London om Trump, AI och copyright.



Avsnitt 271. Vissa saker är svåra att hitta på. När vi tror att vi vet så blir vi alltid överraskade. Som det här med den AI-översatta boken i Finland som ledde till en animerad debatt i media med fingrar pekande åt… fel håll 

När Norstedts nu köper över författaren Mari Jungstedt från Bonniers i en mångmiljonaffär är vi, självklart, nyfikna på vad som ingår i affären, vad den kostar och hur Norstedts ska ro den i hamn. Så journalisten satte sig ner i ett samtal med förlagschefen Håkan Bravinger.

Efteråt vill vi gärna vända och vrida på fler stenar, perspektiv kanske, så då gör vi just det.

Slutligen, en liten uppföljning till den kommande kraftmätningen mellan de amerikanska teknikbolagen (med Trump på sin sida) och de copyrightförsvarande organisationerna. Denna gång i USA.

Följ gärna länken nedan för en mer insiktsfull redogörelse för situationen just nu:

https://publishers.org/wp-content/uploads/2025/03/White-House-AI-Action-Plan-Association-of-American-Publishers.pdf

 

00 23         Hur var det nu? AI-översatt eller inte?

05 28         Håkan Bravinger ger Norstedts syn på Jungstedt-affären

20 25         Vi vänder och vrider på hur man kan hantera den sortens

affärer

29 04         Amerikanska Förläggareföreningen vs. Trump-regimen


Avsnitt 270. Vi ger er det mest intressanta från Londons bokmässa, kommenterar Bonniers siffror för 2024 och besöker en liten indiebokhandel i London.



Avsnitt 270. För journalisten var det lite som var nytt på Londons bokmässa, undantaget samtalet om AI och copyright. Det var desto mer alarmerande där frågan om framtiden för copyright nu lämnas fullständigt öppen på ett sätt vi inte tidigare sett i modern tid.

I övrigt en massa föreläsningar om AI ur alla möjligs aspekter, en hel del om ljudboken och statistik från fjolårets försäljning. Allt sådant som journalisten gärna bevakar. Men det mesta var relativt ointressant för svenska öron där ljudboksanvändandet ligger långt före den anglosaxiska världen och där statistiken var relativt ointressant. Men vi hittade trots allt russin ur kakan.

Bonnierförlagen redovisar ett framgångsrikt år 2024 med dubbelt så stor vinst som året innan. Bra för branschen men kanske inte ett bevis för hur marknaden mår.

Till sist ett samtal från en indiebokhandel i Kensington, London. Som gjort för den som är nyfiken på hur man når en potentiell bokläsare med rätt bok. Just här handlar det mycket om rotation och fingertoppskänsla parat med lång erfarenhet.

 

00 25         Rapport från bokmässan i London

16 14         Vad säger Bonniers 2024 om bokmarknaden?

18 32         En mästare på exponering av böcker


Avsnitt 269. Vi gläds åt DN Boklördags nya ljudbokssatsning, fäller en oväntad, nåja, dom över AI-Lasses möjligheter som ljudboksinläsare, inser att våra farhågor över teknikutvecklingen ofta slår fel, reagerar på en dåligt genomförd agentanalys och minns Peter Luthersson.



Avsnitt 269. DN Boklördag satsar på ljudbokstips/recensioner och bryter därmed, enligt oss, äntligen ett osynligt tabu bland kulturredaktioner.

Förläggaren testade AI-röster på ett par ljudböcker men blev så missnöjd med resultatet att testet bröts direkt. Här ger han oss bakgrunden.

2012 var journalisten med på en framtidskonferens i London. Den stora frågan då var oron för att insamlade data från de digitala plattformarna, då e-böcker nu också ljudböcker, bland annat skulle visa var folk slutade läsa (och lyssna) och därmed påverka författarnas sätt att skriva. Mer  strömlinjeformat skrivande med andra ord. Insamlade data visade när läsarna slutade läsa och mycket annat, men inget av det vi var övertygade om 2012 har infriats. Verkligheten tog en annan väg.

Svensk Bokhandels agentgenomgång var ett bra grepp men, i vår mening, illa genomtänkt. Vi diskuterar en slarvigt redovisad omsättningstabell och därmed en beskrivning av makt och inflytande som blev helt skev. Vi försöker reda upp vad som är vad.

Peter Luthersson har fått många och långa lovord när han nyligen gick bort. All lyfter fram hans betydelse som en intellektuell av en särskild sort. Vi instämmer men fokuserar på hans år som vd för bokförlaget Atlantis.

 

00 25         En efterlängtad satsning på DN Kultur

05 00         AI-inlästa ljudböcker? Nja.

09 40         Våra spådomar över teknikutvecklingen är oftast fel

14 04         Vem är den största agenturen egentligen?

21 54         Peter Luthersson i minne


Avsnitt 268. Vi synar ett anonymt brev, ser hur en gammal branschräv överraskar oss, funderar runt årets LBF, minns Marianne von Baumgarten-Lindberg och analyserar bokbranschens börsbolag.



Avsnitt 268. I en sällsynt illa genomtänkt aktion lämnar översättare ett anonymt brev till Nona förlag innehållande grova anklagelser och inte så lite bitterhet. Vi förvånas över omdömeslösheten men ser också att det är stora värden på spel.

Jacob Dalborg kan absolut kallas en gammal branschräv då han innehaft flera av de högsta posterna i Bonnierförlagen och i Bonnier Books. Så då gör vi det. Kallar honom det. Och ser hur han väljer, lite otippat, att satsa pengar i Ordfront förlag.

Förlagspodden åker snart till bokmässan i London och plockar upp aktuella frågor och viktiga konflikter inom den internationella bokbranschen. Och vi kommer tillbaka nerifrån grottan och berättar vad vi sett. Så som journalister gör.

Marianne von Baumgarten-Lindberg har gått bort. Och vi är en färgstark och viktig karaktär fattigare i bokbranschen. Vi minns åtminstone en del av allt hon gjort i sitt liv. Och lite till.

Vi får nog kalla det en tradition trots allt. Ekonomijournalisten, aktieanalytikern, förlagschefen, författaren och drinkblandaren Hans-Olov Öberg gör sin årliga (nåja) analys i Förlagspodden av de fyra aktiebolag som rör sig i bokbranschen; Bokusgruppen, Storytel, Arctic Paper och Scandbook. Så håll i hatten.

 

00 20         Anonyma översättare

09 08         Jacob Dalborg går in i Ordfront

11 27         Vad händer på årets Londonbokmässa?

14 43         Marianne von Baumgarten-Lindberg i minne

24 01         Årets genomgång av bokbranschens aktiebolag