Podcast: Play in new window | Download (Duration: 1:18:24 — 179.5MB)
Avsnitt 273. Natur & Kultur anser sig ha behov av en kanal för att ge ut bredare litteratur och återuppväcker ett gammal klassiskt förlagsnamn – Legenda. Åtminstone är det klassiskt i journalistens ögon som här får en chans att minnas en utgivningslinje som är värd att lyfta fram.
När den danska författaren Søren Ulrik Thomsen fick Svenska Akademiens nordiska pris nyligen så kunde förläggaren jubla om han ville. Men över vad? Att ha gett ut Thomsens senaste bok Store Kongensgade 23? Absolut. Över ökad försäljning? Mer tveksamt. Här ger han oss siffrorna som säger en hel del om det intellektuella samtalet och nyfikenheten i Sverige idag.
Vi slänger in ett lättviktigt samtal om årets aprilskämt. En inte helt rolig historia.
Storytel gick för ett tag sedan ut och meddelade omvärlden att man gjort en egenanmälan till Konkurrensverket om sitt uppköp av Bokfabriken. Det låter ovanligt gentilt av Storytel men är, som oftast, en fråga om taktik. Hur kommer vi bäst undan? Journalisten ger er bakgrunden.
Vi ger er lite bakgrund när vi stämmer av det internationella läget runt kampen för författarnas copyright och techbolagens stora språkmodeller och ser att den första ronden i en avgörande kamp strax kommer att börja.
Få känner idag till en av de mer centrala personerna i framväxten av den moderna bokhandeln – Leif Olsson. Här pratar vi om en del av milstolparna i en livsgärning i den fysiska bokhandelns tjänst.
PS 1: Ja vi vet. Det var inte Olle Adolphsson som skrev texten till Violen ifrån Flen. Det var Ulf Peder Olrog.
PS 2: Länk till den som vill undersöka om vilka böcker som är piratkopierade av Meta:
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2025/03/search-libgen-data-set/682094/
01 06 Natur & Kultur breddar sin utgivningsprofil
08 28 Sören Ulrik Thomsen i alla ära
12 14 Årets aprilskämt – ett skämt
15 06 Konkurrensverkets undersökning av Storytel
19 33 Copyrighten i fara när de Trump går på offensiven
24 18 Samtal med Leif Olsson