Förlagspodden gör Londons bokmässa. Vi doppar, som vanligt, fötterna i floden av trender och spekulerar om framtiden med en av den brittiska marknadens mer insatta röster.Avsnitt 25: Förlagspodden återvänder till platsen där allt började för ett år sedan, Londons bokmässa.

Förläggaren och journalisten är inte helt överens (suprise!) om vad som är en bra eller funktionell bokhandel när de vandrar runt i Londons boklådor.

Men där förläggaren och journalisten kanske mest är griniga är fackboksförläggaren Anders Gustavsson på topp och hittar både trender och intressanta böcker.

Den finska kalsongfyllan är nästa internationella trend. Men innan böckerna hunnit ut i svenska boklådor planeras för nästa trend i den internationella bokvärlden som nu vänder sig mot Japan. Men där tar det stopp för förläggaren. Han orkar inte den trenden.

Philip Jones, redaktionschef på den brittiska branschtidningen The Bookseller ger oss en bild av läget på den brittiska marknaden och ser en hel del konflikter segla upp. Engelskspråkiga böcker säljs över hela världen och den handeln har traditionellt styrts av engelska förlag. Men det är inte självklart efter Brexit och amerikanska förlag är villiga att utmana den rådande ordningen. Det kommer att rita om kartan i bokvärlden.

Och vem ska äga världens mest framsynta bokhandelskedja? Kommer den att överleva ett ägarbyte?

 

Innehåll:

00 00 – En vandring bland Londons boklådor

06 20 – Den svenska ljudboksdebatten (avsnitt 32)

09 50 – Tre trender i London

15 25 – Japanskt skogsbad någon?

21 20 – En bok som mer eller mindre försvann

27 35 – Philip Jones tar temperaturen på den brittiska bokmarknaden

33 50 – En glad bokhandlare från Uppsala

35 40 – Philip Jones om Brexits följder och Waterstones framtid

 

 

Böcker som nämns:
Anna Funder – Stasiland

Sinclair Lewis – Det händer inte här