Förlagspodden funderar över tystnaden på Sveavägen, gnäller över ”stölder” av omslag, berättar en klassisk brittisk förlagshistoria och startar en ny serie om problemet med böcker.Avsnitt 57:

Det finns få saker som är så smärtsamma att prata offentligt om för svenska förlag som när de rensar i sin utgivning. Alla håller tyst och hoppas att ingen ska lägga märke till att ett författarskap avslutas. Det väcker alltid ont blod hos berörda författare och kulturjournalister. Ändå är det en naturlig del av ett förlags verksamhet. Men det finns inget som hindrar journalisten och förläggaren att prata om det. Så då gör vi det.

 

Det är ok att ”stjäla” idéer och uppslag när man gör ett omslag till en ny bok. Men hur långt får man gå? Förläggaren tror sig veta var gränsen går men inser snart att det är en flytande materia. Men det hindrar honom inte från att bli sur på ett konkurrerande förlag och en ren ”stöld” av en av hans framgångsrika utgivningar.

 

Förläggaren har läst en ny förlagsbiografi om det brittiska förlaget Faber & Fabers historia och tryfflar sin berättelse med unika och skruvade detaljer för den nördige lyssnaren.

 

Människor i bokbranschen har ofta ett problematiskt förhållningssätt till böcker. Det finns aldrig tillräckligt med utrymme och nästan aldrig tillräckligt med förståelse från omvärlden. Så vad gör man? Vilka är överlevnadsstrategierna?

Nu startar vi en serie där vi pratar med olika människor i branschen om hur de hanterar sina böcker. Håll i hatten!

Först ut är Kajsa Willén, redaktionschef på Lind & Co.

 

 

Innehåll:

00 23 – Stor författarvandring under himlen

13 15 – Får man rippa ett omslag från ett annat förlag?

18 45 – Faber & Faber, ett förlags historia

33 50 – Kajsas bokhylla

 

 

Böcker vi nämner i podden:
Joyce Carol Oates – Mitt liv som råtta

Toby Faber – Faber & Faber The Untold Story of a Great Publishing House