Vi badar i miljonerna, gräver runt i hemligheterna och avgör, som vanligt, vem som har rätt och fel. Adlibris? Fel, fel, fel. Stordalen? Taskigt. Norstedts? Våghalsigt. Bonniers? Jobbigt. Kristoffer Lind? Ansträngt.Avsnitt 59:

Någon har slarvat bort manualen för förlagsekonomi, eller skrivit om den. Garanterat har Peter Stordalen aldrig läst den. Hur som är det öppen jakt på de stora kommersiella författarna som byter förlag som journalisten byter skjortor (varje dag). Ett seismiskt skifte på marknaden om du frågar journalisten. Möjligen handlar det om våghalsiga risktagande och felbedömningar enligt förläggaren. Men faktum är att det vi kallar Stordaleneffekten kommer att få djupgående följder för den svenska bokbranschen, även om de inte lyckas knyta några stora författarnamn till sig.

I detta avsnittet utgår vi från tre författare och lyfter på förlåten till en och annan hemlighet.

Och så pratar vi neddragningar på Bonniers och krav på tystnad, feghet hos Adlibris och så uppstår en viss irritation när vi pratar om en Greta Thunberg-biografi.

Och så spekulerar vi i vem som tar över Millenium efter David Lagercrantz.

 

Innehåll:

00 35 – Hur många miljoner talar vi om och, btw, vem sviker vem?

17 32 – Nedskärningar på Bonniers och tuffare klimat

19 44 – Är mobben tillräckligt stor bestämmer den vad Adlibris säljer

23 52 – En icke auktoriserad biografi

 

Böcker vi nämner i podden:

David Lagercrantz – Hon måste dö

Malena Ernman m fl – Scener ur hjärtat

Valentina Camerini – Gretas historia: Ingen är för liten för att göra något stort