Vi följer upp våra nyheter om Amazon.se och Strawberry förlag, pratar sexiga logistikaffärer, skrikig marknadsföring, aktieutdelning i coronatider och en unikt aggressiv recension.Avsnitt 78:

I förra avsnittet pratade vi om Amazon.se:s snara etablering i Sverige och Strawberrys bleka framtidsvyer. I detta avsnitt följer vi upp med mer kött på benen.

Speed och Förlagssystem är inte välbekanta namn för de flesta inom bokbranschen. Men det borde de vara anser både förläggaren och journalisten och ger er det senaste inom logistiken.

Hur unik kan en ny roman som utspelar sig under andra världskriget vara? Hur mycket superlativer kan man stapla i en säljtext och hur högt tonläge kan man ha när man vill kommunicera med bokköpare? Det finns förlag som ständigt kommunicerar via megafon. Till vilken nytta? Kanske är frågorna felställda och förläggaren och journalisten fast i en för evigt svunnen tids värderingar? Döm själva.

Det talas om att företag som tar emot statliga stöd inte ska få göra aktieutdelningar. Förläggaren förklarar att det kan bli jobbigt för Bonnierkoncernen som har nästan 100 delägare.

Vi frossar, eller snarare förläggaren frossar i en toksågning av ett annat förlags bok. Men det är mest ett sätt att närma oss en recension som är av det mer brutala och okunniga slaget. Publicerad i Svenska Dagbladet ställer den också frågan, om journalisten får säga det, om inte kulturredaktionen på Svenskan saknar en tillräckligt kunnig ledning eller har missuppfattat sitt uppdrag.

 

Innehåll:

00 34 ­– Den stora förloraren när Amazon.se landar i Sverige

11 43 – Trots allt en viktig fråga för bokbranschen

16 40 – Tondöv marknadsföring

21 42 – Bonniers utmanar den goda smaken

25 14 – En synnerligt brutal och okunnig recension

 

Böcker vi pratar om i det här avsnittet:

Mandy Roborham – Führerns barnmorska (Bookmark)

Ocean Vuong – En stund är vi vackra på jorden (NoK)