Vi pratar utgivningsfilosofi med en förläggare, tittar på en, snart, förlegad struktur i branschen, funderar över hur Postnord framställer sig själva och fortsätter med ett nytt avsnitt ur förläggarens historia.Avsnitt 105:

Alla förlag lever i dag i en värld där det inte är givet att de ska ge ut en titel som är kontroversiell eller utmanar ”den goda smaken”. Toleransutrymmet har blivit mindre. Vilken hållning ska eller kan ett förlag ha idag? Vi frågade Jonas Axelsson på Polaris förlag som valt och väljer att ge ut omstridda titlar.

När klimatfrågan blir allt centralare i våra samtal blir gamla sanningar inte längre lika stabila och självklara som tidigare. Så när returrätten, en central del i avtalen mellan förlag och återförsäljare, ifrågasätts så sker det internationellt. I Sverige? Där är vi ännu inte ens yrvakna. Hög tid att börja fundera enligt journalisten.

Amazon sätter press på Postnord varpå Postnord går ut med ett pressmeddelande och ler med foten i kläm. Åtminstone om ni frågar journalisten.

Vi fortsätter vårt samtal i serien ”Ett förläggarliv” där förläggaren reflekterar över hur förlaget har utvecklats och vad han lärt sig genom åren.

 

Innehåll:

00 35 – Varför ger ett förlag ut kontroversiella böcker?

08 26 – Hur länge till är returer av osålda böcker en självklarhet?

15 51 – Postnord håller stilen

19 41 – Ett förläggarliv, del 2