Vi pratar censur och bokbål eller snarare skenet av, summerar årets Bokmässa, synar tjänsteföretaget Ekström & Garay och pratar länge med Magnus Brundin om Bonniers bokhandelssatsning i österled.Avsnitt 117:

Det finns ett gammal ”ordspråk” i journalistvärlden, åtminstone i den generation journalisten tillhör, som säger: ”Syna aldrig en bra historia”. Det verkar som att flera av dagens kulturjournalister har det som ledord. Som i turerna runt Bengt Anderbergs Amorina.

 

Får man uttala sig om något man inte var med på? Tveksamt. Men vi gör det ändå när det gäller årets Bokmässa i Göteborg.

 

Vad är ett förlag? Får ett förlag se ut hur som helst? Inte om ni frågar oss. Och visst blandade ”förlaget” Ekström & Garay bort korten när de erbjöd sina kunder att få en recension mot betalning, en recension som senare publicerades som en helt vanlig recension. Och de kallar sig förlag men lever i en helt egen värld där allt de gör har en prislapp som deras kunder/författare får betala. Men förlagsarbete kan inte alltid kvantifieras i pengar. Något som ofta leder till besvikelse i efterhand.

 

Ibland kan journalisten känna sig som nördarnas nörd. Som i det här samtalet med Magnus Brundin på Bonnierförlagen.

 

Vi pratar bokhandel och Finland, men som i allt där man lyssnar till en passionerad människa med stor kunskap så flyter det på och även om det är långt så tar det slut alldeles för fort. Och på vägen lär vi oss att vi nog inte hade en aning om att Bonnier Books är en avancerad bokhandelsägare, en ägare som ligger i framkant av hur morgondagens bokhandel ska se ut.

Så. Nördarnas nörd? Ja, ibland.

 

Innehåll:

00 42 – När de ”lättkränkta” struntar i fakta

09 07 – Vilka erfarenheter kan dras från årets Bokmässa?

14 09 – En tveksam framtoning

22 30 – Bonniers indie-strategi på bokhandelsområdet