Monthly Archives: November 2021

Vi pratar om hur mycket en bok måste ”streamas” innan den är lönsam, blickar tillbaka på en annan tid och till en klassisk förläggare och pratar Milleniumserien med Jonas Axelsson



Avsnitt 125:

Vad mer finns att veta om ljudböcker? En hel del visar det sig när förläggaren, motvilligt, svarar på frågor från en lyssnare. Till och med journalisten som, som vanligt, trodde han visste allt, hade en del att lära. Och förläggaren hade flow och tystnade inte förrän korna gått hem. Så vi fick ihop till en liten serie i tre delar där vi pratar om ljudboken ur alla möjliga och omöjliga aspekter. Del ett här, del två och tre i kommande avsnitt.

Vi tror på respektfulla farväl så vi började fundera på hur vi skulle kunna skapa ett format för en dödsruna. Makabert? På sätt och vis. Men häng med hela vägen när vi nu introducerar vår första runa och berättar för er om en klassisk förläggare, Erland Törngren, så förstår ni hur vi tänker.

Millenium-serien. Hade du frågat journalisten för ett par veckor sedan hade svaret varit kort och koncist: den är stendöd. Men som så ofta händer så fick journalisten äta upp det som han inte sagt men tänkt när Polaris nu lanserar en fortsättning på Millenium-serien. Så vi får Jonas Axelsson på tråden och inser att det finns massor att prata om och fundera över. Det handlar om så mycket mer än att ge ut tre böcker. Och det är höga insatser för alla inblandade. Så nu tänker journalisten på ett lite annat sätt. Millenium-serien? Hm. Ser spännande ut.

 

Innehåll:

01 00 – 3000? 4000? 8000? Det är inte så enkelt

13 26 – En man med känsla för kvaliteter

24 39 – En balans på slak lina


Vi ser hur Storytel skrämmer de stora elefanterna, funderar över dåliga översättningar, Stordalens exit, en tolkning som biter sig fast, ett förlag som lever farligt och samtalar med förläggaren som gav ut årets Nobelpristagare i litteratur.



Avsnitt 124:

En sak ser vi när vi följer kommentarerna på Storytels köp av Audiobooks.com: de stora förlagsgrupperna är rädda för att tappa kontroll över marknaden. På något annat sätt kan man inte tolka utspelet från världens största förlagsgrupp Penguin RandomHouse som vi analyserar i det här avsnittet av podden.

Journalisten har stött på ett par dåliga översättningar som påverkat läsningen och vill gärna lyfta fram det i en recension, vilket får förläggaren att lägga ut texten om att vi ibland får acceptera en dålig översättning.

Vi ger er en serie korta kommentarer till att Stordalen lämnar bokbranschen, att Bengt Anderbergs Amorina trots allt ges ut och att en del förlag har svårt att hantera marknaden när de får fram för små upplagor.

Slutligen träffar vi Henrik Celander som gav ut årets Nobelpristagare i litteratur. Vi pratar om samarbetet med Bonniers, erfarenheten av att driva ett enmansförlag och Henriks små svagheter om han får säga det själv.

 

Innehåll:

01 18 – Tomt skrammel eller genuin rädsla?

09 42 – Dåliga översättningar

15 04 – Några korta kommentarer om dagsaktuella händelser

22 40 – En förläggares dröm


Vi lyfter fram spännande nyheter på ljudbokssidan, tittar på Unescos nya svenska samarbetspartner, funderar över Kulturrådets syn på bokpriser och pratar Print on Demand med Peter Karlsson på Norstedts.



Avsnitt 123:

Storytel köper Audiobooks.com och Spotify köper Findways, två jättar positionerar sig i den anglosaxiska världen. För Storytel handlar det om den dyraste affären någonsin och en helt ny affärsmodell. Och det är bara början om ni frågar förläggaren och journalisten.

 

Göteborg utnämndes nyligen till ”Unesco City of Literature” till en del skadeglada krönikörers glädje. Här fanns något att driva med. Men hur gör man när man inte fattar vad det handlar om och hur det fungerar? Man hittar en rolig vinkel och slår neråt. Det fungerar all…drig. Men det ger journalisten en chans att rida sina käpphästar.

 

En förläggare hörde av sig så vi kör frågan om Kulturrådet och böckers f-priser ett varv till.

 

Nyligen passerade Norstedts tio miljoner kronor i försäljning av Print on Demand, backlistförsäljning i tryckt form. De är ensamma i Sverige på att satsa ordentligt på formatet jämfört med sina konkurrenter. Och där finns en hel del intressanta detaljer i samtalet med vi har med förläggaren Peter Karlsson.

 

 

Innehåll:

00 52 – Strategiska affärer för Storytel och Spotify

08 41 – Göteborg som litteraturstad? He, he, he…

18 36 – Ingen Tesla eller Mercedes i bokbranschen

21 33 – Här är Norstedts bäst i klassen


Vi pratar bokfest, prishöjningar, tryckkaos, AI, digitala plattformar och kvinnlig dominans



Avsnitt 122:

Vi hör Martin Kaunitz och Tomas Olsson, organisatörerna bakom Stockholms bokhelg, berätta varför de valt att flytta nästa års bokfest till våren.

Bered er på stigande bokpriser. I stort sett alla förlag höjer sina priser åtminstone en gång under nästa år. Förläggaren ser det som en nödvändighet medan journalisten konstaterar fakta.

Trots allt tal om tryckerikaos, de flesta stora och medelstora förlag ser ut att kunna få fram böcker till julhandeln undantaget någon enstaka titel.

Vi fortsätter prata om artificiell intelligens och hur det kan påverka bokbranschen.

När chefen för Frankfurts bokmässa säger att digitala möten inte fungerar så blir garanterat inte alla så glada. Frågan går rätt in i samtalen mellan svenska förlag och bokmässan i Göteborg.

Topplistorna över årets mest utlånade böcker är intressant läsning. Vi bara konstaterar fakta men det finns mycket att fundera över för den som är intresserad.

 

 

Innehåll:

00 24 – Festen fortsätter. Och växer.

08 33 – Böcker blir dyrare

16 26 – Alla pratar tryck och papper

18 39 – Och det här var ännu bättre…

20 42 – Digitala plattformar håller inte måttet

22 27 – Kvinnorna dominerar totalt


Vi ger er nästa revolution inom bokbranschen, fortsätter att bevaka tryckerikaosets utveckling, får svar på frågor vi undrat över och ser hur bokbranschen i Storbritannien och USA sakta slutar prata och börjar handla.



Avsnitt 121:

Datorstyrda röster blir nästa steg i ljudboksutvecklingen, en teknik som redan nu håller hög klass och inom kort kommer i en dator nära dig. En teknikutveckling som kommer att skrämma många och vända upp och ner på bokbranschen. Igen.

 

Kaoset på tryckmarknaden utvecklas fort, väldigt fort och, såvitt vi kan se, ser vi nu början på vad som kan bli en ny lågkonjunktur och en snabbt växande inflation.

 

Spotify visar strålande siffror och säger att en orsak till det är deras satsning på poddar. De nämner dock inte Förlagspodden, konstigt nog…

 

Satsningen på minoriteter och nya läsgrupper är sådant man pratar om i policydokument och festtal. Nu börjar bokbranschen i framför allt Storbritannien men också USA att omsätta orden i handling men de gör det med lite olika fokus och olika brett.

 

 

Innehåll:

00 25 – Massproduktion av ljudböcker med hjälp av AI

10 03 – Tryckerikaoset, del 2

17 29 – Spotifys poddsatsningar

19 51 – Från ord till handling