Vi synar ett vacklande författarbegrepp, ser Lex Patterson på allvar på väg in i Sverige, pratar om dem som inte är som vi och ger er bakgrunden till Netflixserien ”Kärlek och anarki”.Avsnitt 145:

Avsnitt 145 är inte som våra vanliga poddavsnitt. Vi spelar in inför publik på Stockholms Bokdagar och kallar det liveinspelning. Eller kanske ska det kallas liveinspelning light. Vi trycker på knappen när vi börjar och när vi slutar och sänder ut det några dagar senare utan klipp eller redigering.

Så det blir ett lite annorlunda upplägg. Vi betar av tre-fyra olika uppslag men kör dem i en följd utan den obligatoriska avskiljaren, jingeln, som vi annars alltid kör mellan olika inslag. Vi avslutar och säger hej då. Först därefter kommer extrarussinen fram – intervjun med Lisa Langseth som ni missar på egen risk.

 

Innehåll:

Är du författare och kan du söka medlemskap i Författarförbundet om du skrivit två ljudböcker? Det beror på vem du frågar och i vilket sammanhang. Vi konstaterar att dagens institutioner som utgör en stor del av bokens ”ekosystem” har svårt att svara på frågan och svårt att inkludera den nya tidens författare.

Nu får vi börja vänja oss vid att Marvel-konceptet från filmvärlden snabbt är på väg in på den svenska bokmarknaden. Du har en framgångsrik serie i bokform som kan mångfaldigas och ”utvecklas” med hjälp av andra författare som skriver utifrån ”ursprungsförfattarens” instruktioner eller i dennes anda. Nu kommer det på bred front i Sverige.

Vi pratar ljudmarknad i Polen och Nederländerna, ett inslag garanterat för nördar. Eller kanske är det riktat till nördarnas nördar? Ni avgör.

Det är dags för säsong två av tv-serien som charmat större delen av den svenska förlagsvärlden. Och det är ingen smal sak om ni frågar journalisten. Bokbranschen har fallit pladask och många spekulerar om vem som kan vara förebilder till seriens rollfigurer och en del önskar eller trr nog att de inspirerat till en del scener i serien. Så även förläggaren.

Så vad vore bättre än att låta honom debutera som intervjuare och försöka locka hemligheterna ur seriens regissör och skapare, Lisa Langseth?

Sagt och gjort.

 

 

01 43 – Vem är fattare?

09 49 – Vem skriver vad?

17 27 – Ett besök hos Notarius Publicus och en norsk succé

23 28 – En ovanlig gäst och en ovanlig intervjuare