Monthly Archives: April 2023

Avsnitt 184. Vi ger er Londons Bokmässa från ett golvperspektiv, synar Ekström & Garay – igen, och släpper loss Bonnier Books UK:s chef Perminder Mann.



Avsnitt 184. Som alltid, numera, tar Londons Bokmässa temperaturen på bokbranschens viktigaste och mest intressanta frågor. Och som alltid har vi vår egen blick på vilka dessa frågor är och vad andra medier ”missar”.

Vi funderar runt Ekström & Garays novelltävling, regelverket och deras försök att slingra sig när de blir synade. Hur mycket de än säger att det är enligt branschens standard så är det tvärt om.

Ofta vandrar en intervju/ett samtal sin egen väg. Åtminstone när journalisten är inblandad. Den här gången är det, handen på hjärtat, en intervju som skimrar. Så missar ni Perminder Manns berättelse så missar ni den roligaste intervjun journalisten har deltagit i i modern tid.

 

 

03 31 – Några reflektioner från Londons Bokmässa

14 31 – Ekström & Garays novelltävling

20 26 – Vad får Perminder Mann att ticka?


Avsnitt 183. Vi gräver lite djupare i historiska förtal, funderar över hur förlagen hanterar författarna när de makulerar böcker och ger er två speciella läsupplevelser.



Avsnitt 183. I ett tidigare avsnitt funderade vi över möjligheten att Alex Schulman skulle kunna stämmas för förtal när det gäller boken Bränn alla mina brev. Nu går vi vidare och ser vilka prejudikat som finns i historien.

Vilket pris är skäligt för en författare att betala om hen vill ha några böcker när hens böcker ska makuleras? Utgångspunkten för frågan är en historia där ett förlag gör en klassisk rip off och ”lurar” författaren att betala dyrt.

Förläggaren läser en biografi där han kan gå tillbaka i sina egna spår och journalisten ger er ett liv i läsandets tecken. Två böcker vi talar oss varma för.

Yes, vi vet. Ett lite kort avsnitt. Kvalitetskontrollen slog till. Så vi stekte ett inslag i sista stund.

 

00 58 – Detta med förtal, en fortsättning

05 00 – Så här bör författare behandlas när deras böcker makuleras

09 17 – Två läsupplevelser utöver det vanliga


Avsnitt 182. Vi minns en man nyfiknare än de flesta, tröskar veckans ”skandal”, blir förvånade över en ofokuserad lansering och en tysk kulturcheck. Och så ger vi er del tre i vår serie förlagssamtal.



Avsnitt 182. Alla har bara gott att säga om den brittiske barnboksförläggaren med stort B, Peter Usborne, efter att denne avled förra veckan, 85 år gammal. Vår egen förläggare minns hur han, när de möttes första gången, lyckades med konststycket att med sin första fråga göra Peter Usborne förargad. Han fick svaret att han skulle få svaret på sin fråga den dag Peter Usborne dog genom att läsa dennes dödsruna. Så blev det.

Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev blev nyligen utsatt för en rigorös genomgång i tidskriften Kvartal. Romanen med sanningsanspråk, Schulman har gång på gång hävdat att han skrev sanningen om sina släktingar i sista instans, klarade inte granskningen utan föll ihop som ett korthus. Kultursidorna är fulla av artiklar för och emot. Men nästan ingen har lyft den mest intressanta frågan, den om förtal. Så då gör vi det.

Bonniers lanserar sitt nya B-format i årets påskkampanj. Journalisten är måttligt imponerad, nej faktiskt besviken på hur virrigt det upplevs.

Slutligen en rak fråga ställd med ett leende. Varför kan inte vi göra som Tyskland gör? Vad dom gjort? Lyssna på inslaget så förstår ni.

Sist men inte minst kommer nu vår tredje del i vår serie förlagssamtal med mindre och inte fullt så små förlag. Den här gången möter vi Hans-Olov Öberg från Southside Stories med imprintet Lavender Lit.

 

01 58 – Peter Usborne i minne

08 23 – Får vi en ny förtalsrättegång runt en roman?

15 42 – Men snälla, så förvirrat det blir

20 47 – Tyskland tar kulturen på allvar

23 24 – Ett förläggarliv sett i backspegeln


Avsnitt 181. Vi funderar över vad patriotism betyder i dag och vilken rysk kultur som är tillåten att ta del av i nuläget, reflekterar över ett avancerat försök att distansera sig från ett möjligt kaos, har en del tankar om den nya norska Boklagen och undrar om det inte är dags för Svenska Mässans ledning att sluta vara tondöva.



Avsnitt 181. Förläggaren är, med journalistens ord, irriterad på hur trångt och förutsägbart det offentliga samtalet är i slagskuggan av Rysslands angrepp på Ukraina. Går det att ha två tankar i huvudet samtidigt? Och hur påverkar det bokutgivningen?

Inför SvT:s grävprogram Uppdrag Gransknings redovisning av sitt gräv runt agenten Niclas Salomonsson i maj blir det viktigt för alla inblandade att positionera sig och eventuellt arbeta med skadekontroll. Det kan ta sig olika uttryck, som hos Bonnier och hos Ahlander Agency. Hur långt ska man gå? Ska man till exempel ljuga om sina ägarförhållanden?

Nu lämnar den norska regeringen sitt förslag till en ny Boklag och vi konstaterar att vi lever i en helt annan kulturell miljö än den vi ser i Norge. Den norska regeringen säger sig fokusera på författarna och läsarna. Allt vi ser är att de ger en sedelpress till de stora förlagen.

SvB:s enkät visar att förlagen drar ner på sina kostnader till höstens bokmässa och att Bokmässans ledning har en viss förståelse för detta. Men journalisten anar att frågan om kostnaderna kommer att komma upp varje år och bli svårare och svårare att hantera. I synnerhet som Bokmässans ledning inte äger frågan och att dess ägare, Svenska Mässan, inte förstår frågan och inte heller begriper Bokmässans unika position.

 

00 46 – Får man ta till sig rysk kultur idag?

08 41 – Vem äger egentligen Ahlander Agency?

17 04 – Den norska Boklagen blir offentlig

22 55 – Kan kostnadsfrågan stjälpa Bokmässan på sikt?