Avsnitt 182. Vi minns en man nyfiknare än de flesta, tröskar veckans ”skandal”, blir förvånade över en ofokuserad lansering och en tysk kulturcheck. Och så ger vi er del tre i vår serie förlagssamtal.



Avsnitt 182. Alla har bara gott att säga om den brittiske barnboksförläggaren med stort B, Peter Usborne, efter att denne avled förra veckan, 85 år gammal. Vår egen förläggare minns hur han, när de möttes första gången, lyckades med konststycket att med sin första fråga göra Peter Usborne förargad. Han fick svaret att han skulle få svaret på sin fråga den dag Peter Usborne dog genom att läsa dennes dödsruna. Så blev det.

Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev blev nyligen utsatt för en rigorös genomgång i tidskriften Kvartal. Romanen med sanningsanspråk, Schulman har gång på gång hävdat att han skrev sanningen om sina släktingar i sista instans, klarade inte granskningen utan föll ihop som ett korthus. Kultursidorna är fulla av artiklar för och emot. Men nästan ingen har lyft den mest intressanta frågan, den om förtal. Så då gör vi det.

Bonniers lanserar sitt nya B-format i årets påskkampanj. Journalisten är måttligt imponerad, nej faktiskt besviken på hur virrigt det upplevs.

Slutligen en rak fråga ställd med ett leende. Varför kan inte vi göra som Tyskland gör? Vad dom gjort? Lyssna på inslaget så förstår ni.

Sist men inte minst kommer nu vår tredje del i vår serie förlagssamtal med mindre och inte fullt så små förlag. Den här gången möter vi Hans-Olov Öberg från Southside Stories med imprintet Lavender Lit.

 

01 58 – Peter Usborne i minne

08 23 – Får vi en ny förtalsrättegång runt en roman?

15 42 – Men snälla, så förvirrat det blir

20 47 – Tyskland tar kulturen på allvar

23 24 – Ett förläggarliv sett i backspegeln