Avsnitt 186. Vi synar 75 varningens ord av en känd advokat, ger ett förslag till hur författare ska förhålla sig till agenter och funderar över nästa steg i försäljningen av en av världens större utgivare av skönlitteratur och sakprosa.Avsnitt 186. Vi drar dramatiken runt Uppdrag Gransknings gräv på Niclas Salomonsson och hans agentur ett varv till. Den här gången utgår vi från Salomonssons advokats brev till UG där han i 75 punkter markerar var han anser att gränserna går. Det är ett konstnärligt aktstycke där tydligheten är lika omfattande som otydligheten och de indirekta markeringarna har stor betydelse. En inlaga som är avsedd att tolkas på flera sätt. Men dock, en partsinlaga där advokaten listar anklagelserna mot Salomonsson i klartext. Ett misstag enligt journalisten då de nu finns bara ett knapptryck bort. Så mycket för att skrämma journalister till tystnad.

Vi funderar runt ett par nya författarflyttar till Bonniers. I vems intresse sker de? Författarens? Agentens? Förlagets? Journalisten har en fundering på hur författaren ska kunna tillvarata sina intressen bättre, och mer strategiskt, i en liknande situation.

Och så gör vi ett litet tillägg apropå att försvarsadvokatens 75 punkter nu ligger uppe på nätet för den som känner sig hugad.

Vi ger er också våra funderingar angående försäljningen av amerikanska Simon & Schuster när den nu tar fart igen efter att samgående med Penguin Random House stoppats.

 

00 26 – En försvarsadvokats vedermödor och eventuella misstag

12 34 – Vem arbetar med en författare utan att ha ett egenintresse?

17 32 – Ett litet tillägg till försvarsadvokatens vedermödor

19 27 – Paramount gör ett nytt försök att sälja Simon & Schuster