Avsnitt 199. Vi stämmer av läget i en brytningstid, tittar på stämningsläget inför bokmässan i Göteborg och pratar med Tranans bokförlag.Avsnitt 199. Förläggaren är övertygad om att vi i framtiden väljer utgivningsformat på ett annat sätt än idag. Han går i spetsen för den utvecklingen och ger ut allt fler författare i ”enbart” digitala format förstärkt med en pappersutgåva som ”print on demand”. Ekonomiskt är det ingen tvekan, men hänger andra förlag på? I en bokkultur som är byggd runt pappersboken uppstår lätt spänningar när ”man” bara ser 300 sålda pappersböcker men inte 20 000 lyssningar. Förläggaren ringde runt i branschen för att stämma av läget.

Bokmässan i Göteborg är tillbaka men många förlag ser fram emot mässan med blandade känslor. Det blir fest men det blir dyrt. Så man tittar noga över kostnaderna; krymper ytor och är noga med vilka författare som kommer till mässan.

Tranans bokförlag har en tydlig identitet och en lång historia av att ge ut litteratur från hela världen. Förlagschefen Johannes Holmqvist har drivit på förlaget in i en ny era.

 

00 16       Hur firar vi 200 avsnitt?

01 17       Digitalt eller papper? Eller både ock?

08 52       Årets Bokmässa en fest med ett öga på kostnaderna

14 44       Ett förlag som speglar världen