Avsnitt 201. Pocketen spränger 100-kronorsvallen, Liberalerna och regeringen ger Socialdemokraterna ett svidande nederlag med sin satsning på skolbibliotek, de finlandssvenska förlagen brottas med sin identitet och vi hånar Crimetimes hederspris. Dessutom pratar vi med PEN:s Kerstin Almegård om de alltmer frekventa försöken att förbjuda böcker.Avsnitt 201. Bonniers höjer priset på sina pocketar med drygt tio procent med motivet att allt blir dyrare samtidigt som volymerna går ner. Vid förra tillfället, för något år sedan, så var Bonniers måna om att höja pocketpriset utan att det skulle pressa upp priset mot kund över 100 kronor. Ett mål man nu gett upp.

Vi reflekterar över regeringens utspel med satsning på bemannade skolbibliotek som överraskade omvärlden med sin tydlighet. Kan det rädda Liberalernas rykte och existens? Under alla förhållande ställer det Socialdemokraterna helt offside. De hade bollen men misslyckades totalt.

De finlandssvenska förlagen – Förlaget och Schildt & Söderström – sliter med frågan hur de ska växa. Den egna marknaden är för liten. Vi funderar över alternativen som inte är helt enkla; satsa på finsk utgivning, satsa på ljudböcker och/eller den svenska marknaden?

Crimetime ger Jan Guillou ett hederspris på Bokmässan. Men hallå! Det är ren marknadsföring och inget att bry sig om om ni frågar oss.

Amerikanska PEN har gett ut en rapport över en alarmerande utveckling – Booklash. Vi pratar om rapporten och tillämpningen på Europa och Sverige med Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård, förläggare på Albert Bonniers förlag.

För den som vill läsa rapporten finns här en länk: https://pen.org/report/booklash/

 

00 33       Pocketpriset höjs, igen

04 33        En förvånande satsning på skolbibliotek

11 25       De finlandssvenska förlagens dilemma

16 55       Dessa korkade priser

19 30       Amerikanska PEN tänder en brandfackla