Avsnitt 220. Vi pratar om ett nynytt avtal mellan danska Gyldendal och Storytel, tar en expert, Hans-Olov Öberg, till hjälp för er som är intresserade av aktier i bokbranschen och samtalar med Eva Swartz, en av de mer centrala aktörerna i den moderna svenska förlagsvärlden.



Avsnitt 220.

Som vi antog valde Gyldendal och Storytel att bryta upp det nyss ingångna avtalet som stoppade 100-tals titlar för WAPI:s svenska författare. Ett nytt avtal är nu klart, troligen på en lägre nivå än det tidigare, men kanske högre än det gamla avtalet, och med de stoppade titlarna återigen tillgängliga på den svenska marknaden. Vi funderar över vilka följderna blir och vilken lärdom andra förlag tar av konflikten.

Så släpper vi, för första gängen, loss Hans-Olov Öberg, en välkänd författare, förlagsägare och rutinerad finansanalytiker i ett samtal med förläggaren om värdet i Bokus och Storytels aktier samt ställer givetvis frågan – sälja eller köp? Och noterar i förbifarten en lite uppseendeväckande aktieförsäljning.

Förläggaren fortsätter sina samtal med människor som spelat en central och viktig roll under bokbranschens moderna utveckling. Den här gången får vi förmånen att lyssna till Eva Swartz som, förutom ett cv långt som en arm i mediavärlden inkluderat bokbranschen, också har levt och verkat under en mer äventyrlig tid. En berättelse som inte minst journalisten är särskilt förtjust i.

 

01 20       Som väntat ett nytt avtal för WAPI

04 56       Hans-Olov Öberg analyserar Bokus och Storytels 2023

20 33       Ett möte med Eva Swartz