Förlagspodden diskuterar morgondagens bokutgivning, ”bokhandelsdöden”, två störiga artiklar, avslöjar Adlibris försäljningstapp och samtalar med en gammal Bonniersdirektör som överraskar oss.



Avsnitt 47:

Framtidens bokutgivning, med allt större del av utgivningen i enbart digitalt format, kommer att skapa konflikter mellan förlag och författare innan vi vänjer oss vid en ny verklighet. Åtminstone om förläggaren får rätt.

Tre boklådor nedlagda på kort tid och fler kan läggas ner under året. Är det marknaden det är fel på? Eller bokhandlarna? Förläggaren funderar över vad man kan begära av en bokhandlare.

Så läser vi en artikel i DN som vi höjer till skyarna, åtminstone så gör journalisten det. Så allt händer en första gång. Plus ytterligare en (debatt)artikel som kommer förläggaren lite väl nära.

Och så har vi siffrorna som visar att vi hade rätt om Adlibris bokförsäljning ifjol.

Slutligen pratar vi med Robert Tham, tidigare marknadsdirektör på Bonnierförlagen och möter en lite klokare, lite mer analytisk, syn än vad podden själva saluför när det gäller de stora förlagens ansvar för en hel bransch.

 

Innehåll:

00 25 – Framtidens bokutgivning

06 47 – ”Bokhandelsdöden” i februari 2019

14 50 – Är strömmade böcker miljövänliga?

19 06 – En statlig organisation eller en källkritisk läsare?

27 30 – Adlibris tappar försäljning och pratar ”newspeak”

30 22 – Samtal med en gammal Bonnierdirektör

35 25 – Förläggaren känner sig ”väldigt omskakad”