Momssänkningen ur ett politisk perspektiv, branschkonflikten med stort B, rika människor som köper kulturellt kapital, Adlibris ”nya” strategi och svenska läromedelsförlag hotas av en uppstickare. Där har ni innehållet i avsnitt 53 av Förlagspodden.Avsnitt 53:

Som vanligt är vi inte helt överens. Som när vi pratar om den sexigaste av alla frågor, momssänkningen på ljudböcker. Förläggaren är för och journalisten är emot. Eller tvärt om. Surprise, surprise.

Konflikten mellan Bonniers och Storytel är ett krig. Ett krig om ersättningar, marknadsandelar och tolkningsföreträde. I ett ord – makt. Men det är också en fråga om att förstå, och bestämma, om vad som händer på marknaden. Och här är vi överens. Sedan kommer en liten tvist in i konflikten och plötsligt befinner sig förläggaren i konfliktens mitt med risk för att råka rätt illa ut.

Vad ser rika människor när de tittar på bokbranschen? Lönsamma investeringar? En lekstuga där de kan polera bilden av sitt ego? En ambition att stödja kulturen? Vi är cyniker så för oss är svaret rätt givet. Men vi är också romantiker så…

Hur ser Adlibris ut i morgon? Den senaste vd:n fick sparken vilket öppnade vägen för en ny strategi. Nu är den här, den nya strategin. Den är förvillande lik den gamla strategin.

Slutligen rör vi oss i läromedelsbranschen, en verksamhet med liten insyn och höga vinster.

 

Innehåll:

00 20 – Momssänkning, pengar till vem?

05 43 – Bonnier vs. Storytel, del 2

19 02 – Mecenater i bokbranschen

26 27 – Adlibris väljer väg och lobbar för att flytta på bokrean

32 55 – Läromedel, en mycket lönsam affär