Vi tappar, tillfälligt, tron på delar av mänskligheten, lyfter fram den vita medelålders författarens villkor och konstaterar att många internationellt stora författare kan sluta översättas i Sverige.Avsnitt 72:

Ibland dyker det upp en artikel, som Katrine Marçals i DN nyligen ”Därför har intelligenta böcker fått ett nytt liv”, där vi kan ana att vi ibland står långt ifrån varandra när vi tittar på världen. Kanske är det grundbulten? Framtiden får utvisa det.

Tyvärr ramlar vi över en tråd på nätet där författare och kulturmänniskor förfasar sig över Wahlström & Widstrand. Polerade som vi är väljer vi att vara försiktiga i våra kommentarer men det kostar på. Får författare vara hur okunniga som helst samtidigt som de kräver att bli tagna på allvar?

I ett helt annat sammanhang ser vi hur lätt vi byter ut våra fördomar i vår iver att vara tidsandan till lags.

”Alla” pratar om hur världens största förlag går till attack mot streaming av ljudböcker. Få verkar inse hur mycket den konflikten kan slå sönder.

 

Innehåll:

00 33 – En hoppfull reflektion?

07 28 – Får författare bete sig hur som helst?

16 23 – Svårigheten att marknadsföra en medelålders vit man på

marknaden

20 49 – Penguin Random House författare försvinner från Sverige