Förläggaren värderar de snabba förändringarna i samtiden, berättar om en helt misslyckad satsning samtidigt som vi funderar över varför det är viktigt med en branschtidning och samtalar med bokhandelns största makthavare Maria Edsman.Bakgrundssorlet, coronavirusets framfart, tvingar upp oss i brygga. Vi testar möjligheten att bli mer rörliga via telefon och samtidigt mer aktuella eftersom allt som sker, sker i ett rasande tempo.

Så här, för första gången, nästan som i direktsändning, ger förläggaren er sin lägesanalys av bokbranschen just nu. Garanterat fri från önsketänkande. Och, ärligt talat, något kärv.

Avsnitt 74:

Ni trodde säkert inte att det var möjligt. Men även förläggaren kan göra en felbedömning på ljudboksmarknaden.

Kanske, kanske, tar journalisten sig vatten över huvudet den här gången. Åtminstone rör han sig på minerad mark, talar i egen sak, balanserar på slak lina. Nja. Så mycket balanserande handlar det nog inte om. Och kanske heller inte så mycket floskler men lite övertramp blir det. Men måste man så måste man…

Och så pratar vi med Maria Edsman, Sveriges största makthavare på bokhandelssidan. Snacka om energi. Intervjun, som är gjord innan coronviruset blev en världsomspännande katastrof, kan låta som en röst från en annan tid. Men den handlar om Akademibokhandelns läge och framtidsstrategi. Och hur svårt det än kan vara att tro på en framtid som återgår till det ”normala” så småningom så är det ändå det vi alla hoppas på. Och då är de här frågorna viktiga igen.

 

Innehåll:

00 19 ­– En sorts intro

01 48 – En förläggares analys

18 19 – En misslyckad ljudbok

21 47 – Vad hände på SvB?

29 22 – Ett samtal om Sveriges största bokhandelsgrupp