Vi möter en rättfärdighetens krigare, funderar över kritikerns bitvis omöjliga roll, stämmer av läget på förlaget och, för en gångs skull, pratar vi läsning och böcker.Avsnitt 89B (eg. 88):

Det är med tunga knapptryckningar journalisten skriver dessa inledande rader. Det här avsnittet gjorde vi i ordning för sändning den 21 december. Men vi, journalisten, sabbade det hela genom att, istället för att lägga ut avsnitt 88 och 89 så lade han, jag, ut avsnitt 89 två gånger (den 21:a och den 23:e december).

En del av innehållet kan kännas lite malplacerat så här efter jul men hellre än att slänga det så lägger vi upp det som det var tänkt för den som ändå vill lyssna igenom det.

Nog med ursäkter. Här följer innehållstexten:

 

Vi lever i en värld där avståndet mellan en upplevd oförrätt och reaktion är liten, så liten att eftertanken sällan får plats. Inget nytt i det, utom när det hamnar på förläggarens bord.

Så den eviga frågan om varför en bok fungerar eller inte. Sällan är kritiker och läsare på samma planet, för att inte tala om förlag och läsare. Men Förläggaren gör ändå ett försök att närma sig frågan.

Förläggaren gör en avstämning på förlaget mitt i coronavintern. Och vi avslutar avsnittet med ett lagom flytande samtal om böcker lästa där journalisten hinner med ett par utvikningar till förläggarens…

God jul från oss på Förlagspodden.

 

Och god fortsättning så här i januari 

 

Innehåll:

00 10 – Ett litet skrap med foten

00 58 – Ett klargörande och en liten rättelse

03 29 – Det kom ett mejl

13 14 – Läsare, kritiker och förläggare – tre sätt att läsa en bok

19 07 – En liten avstämning inför jul

23 11 – Våra favoriter i årets bokflod

34 26 – Ett litet påhäng i klimatanalysen