Vi slänger oss in i skriverierna runt en debutbok, funderar över en försäljning som bara ser ut att öka och öka och öka, ger er konturerna av något ni inte hade en aning om och får svart på vitt hur dyrt det blivit att trycka böcker i Kina.Avsnitt 112:

Journalisterna hjälper till att hajpa Johanna Hedmans debut Trion varpå deras kolleger känner sig lurade. Mest för att de är så okunniga om hur en bok lanseras anser journalisten.

Bokbranschen seglar i medvind men vem har mest medvind och vart blåser det?

Journalisten blev mäkta imponerad när han råkade få syn på Storytels serviceportal där anslutna förlag matas med mängder av information som hjälper dem att bli effektivare när de väljer nya titlar, när de ger ut dem och när de lanserar dem. Aldrig tidigare har bokbranschen sett så kraftfulla hjälpmedel. Varpå förläggaren berättar att även Bookbeat har en liknande plattform där man dessutom kan se hur långt folk läser. Men innan journalisten hinner samla ihop alla sina moraliska käpphästar så komplicerar förläggaren frågan. Igen. Och så avslöjar han hur ofta han kollar försäljningsstatistik.

Med risk för att reta Kinas ambassadör pratar vi om hur Kina snabbt är på väg att erodera sin starka position dom världens största tryckare av fyrfärgsböcker. Det har blivit väldigt, väldigt dyrt och tar numera oändligt med tid.

 

Innehåll:

00 52 – En hajp, är en hajp, är vadå?

10 38 – ”All time high” för Bonniers

16 57 – Ett himmelrike för en statistikälskare

26 39 – Hur länge behåller Kinas sin position som ledande boktryckare?