Topplistor, identitetspolitik och yttrandefrihet – Avsnitt 130Vi pratar oss varma för bredare och intressantare topplistor, hånar gårdagens sanningar och Kulturrådets agerande, lyfter yttrandefriheten och tycker det är dags att göra något konkret.

 

Vi börjar med en fråga från en lyssnare som undrar hur vanligt det är att etablerade förlag plockar upp egenutgivna titlar och ger ut dem på nytt i papper. Förläggaren har gjort just det och berättar om de för och nackdelar han övervägde.

Ännu en lyssnare vill att vi klargör en del frågor runt branschens topplistor som vi tog upp i förra avsnittet av podden. Varpå vi går i spinn, nåja journalisten, och vidareutvecklar våra tankar om hur hela tjiddevitten runt topplistorna skulle kunna utvecklas.

Plötsligt stryker regeringen sina krav på politisk anpassning från konstnärer som söker statligt stöd. Kulturrådets infama styrning ska nu plötsligt försvinna utan någon större debatt eller samtal om vad och varför. Det blir ingen klokare av enligt vår mening så vi lyfter upp det lite löjeväckande i hela hanteringen. Gårdagens sanning är dagens lögn. Hå hå ja ja.

Med risk att bli tjatiga pratar vi yttrandefrihetsfrågor, men vi gör det konkret, från konkreta exempel. Så får journalisten lite hybris och ger några förslag på vad som behöver göras.

 

Innehåll:

00 21 – En lyssnarfråga får ett svar

04 21 – Det här med topplistor, fick vi det helt rätt?

13 42 – Kulturrådets omstridda styrning försvinner. Kanske.

18 15 – Kom igen nu bokbranschen. Upp på barrikaderna.