Avsnitt 132 – Överraskande statistik, Jonas Tellander och Storytel, Bonniers dominans på topplistorna och banal textreklamAvsnitt 132:

Vi ger er statistik som utmanar er verklighetsuppfattning, pratar om Jonas Tellanders öde, undrar om inte Bonniers skjuter sig själva i foten med de nya topplistorna och reagerar på branschtidningens förmåga att släppa igenom textreklam.

Journalisten läser statistiken i bokvärlden för det år som gått och hittar en hel del av intresse för det offentliga samtalet.

Det finns ett problem med Förlagspoddens journalistiska plattform. Hur fria står vi från Storytel, som äger majoriteten av Lind & Co. Och hur mycket kan vi säga/gräva fram om vad som händer inom Storytel? Fria står vi. Men hur djupt kan vi gräva? Om man bortser från förläggarens insideransvar så är det klart att vi här har Förlagspoddens stora svaghet sett ur ett journalistiskt perspektiv. Men det är inte en fråga som är aktuell när det handlar om att vd Jonas Tellander lämnar/tvingas lämna sin post. Informationen är ute så vi hanterar den med allt vad vi vet i nuläget. Det är också en fråga som åtminstone journalisten fortsätter följa.

Journalisten har surnat till på branschens topplistor och undrar vem dom är bra för. Konsumenterna? Glöm det? Branschen? Absolut inte. Bonniers? De tror nog det men kommer att, hoppas journalisten, inse att de har gjort en stor missbedömning.

Och så blir journalisten grinig, what’s new, på branschtidningen Svensk Bokhandels nyhetsvärdering.

 

Innehåll:

00 46 – Lyssnandet växer och växer och växer

16 42 – Jonas Tellander lämnar vd-posten i Storytel

21 26 – Ständigt dessa topplistor

25 29 – Tänk om Spotify varit en litteraturplattform

28 23 – Skilj på journalistik och reklam