Avsnitt 133 – Ett lustmord, en irriterad författare och en spaning utan uddAvsnitt 133:

 Det här avsnittet vilar tungt på vår närläsning av några artiklar och en kritisk författares reaktion på ett inslag i podden. Det räcker långt om ni undrar.

 

Ibland läser vi en text där vi inte ser någon botten. En text där det mesta är felvinklat, missuppfattat eller illa tänkt, låt vara skrivet i en romantisk längtan efter den fantastiska bokhandeln. En bokhandel som kanske aldrig funnits utom i skribentens fantasi. Ingen skada skedd tycker journalisten om det inte vore för att författaren är kulturchef på en av våra större dagstidningar. Förläggaren är som vanligt mer nyanserad.

När vi i ett tidigare avsnitt ondgjorde oss över navelskådande marknadsföring hos en del författare visste vi att vi balanserade på slak lina. Någon skulle höra av sig. Sååååå. Vi får åtminstone en chans att förklara oss.

Kan man dra långtgående slutsatser om framtiden och definitionen av ”nordic noir” utifrån en bok? En professor tror det. Vi tror annorlunda. Väldigt annorlunda.

 

Innehåll:

00 24 – Sämsta någonsin?

18 54 – En författare klargör läget

24 30 – Får en deckare se ut hur som helst och kalla sig ”noir”?