Monthly Archives: June 2022

Vårens sista avsnitt. Vi funderar över Modernistas möjligheter, HOI:s nyemission, gör ett litet uppsamlingsheat och har ett samtal om Bra Böcker 1.0.



Avsnitt 150:

När DN gör en längre artikel om Modernistas läge blir det uppenbart, för förläggaren och journalisten, att försvaret går på tomgång. Nu måste det hända saker om man inte, som journalisten anar, ska bli tvungna att lägga ner längs vägen.

HOI Publishing gör en nyemission och söker 20 miljoner kronor från nya investerare. Affärsvärlden är oväntat positiva i sin analys, så positiva att vi undrar om de förstår begränsningarna i affärsmodellen. Till slut avråder de från en investering och precis när vi spelar in detta inslag så avslutar HOI sin nyemission i förtid, tecknad till drygt 30 procent. Ett misslyckande även om man tar hänsyn till det ekonomiska läget just nu.

Vi plockar upp en del mindre nyheter och rykten för att tömma ladorna inför semestern.

John-Henri Holmberg arbetade på Bra Böckers första ikarnation, det som skapades och ägdes av Rolf Jansson. I ett samtal med journalisten tecknar han en interiör och en företagskultur som gick utanpå det mest och som åtminstone journalisten i dag kan längta efter.

 

00 37 – Vart är Modernista på väg?

07 49 – En tveksam nyemission

17 15 – English Bookshop, kokbokskonflikten och lyssnarreaktioner

23 01 – Förlaget som inte var som alla andra


Vi pratar säljrykten och vår egen självpåtagna uppgift, funderar över releasepartyts nya funktion, journalisten Lottas Olssons funderingar runt ljudbokens påverkan på författares stil och en förläggares tankar runt bokrean.



Avsnitt 149:

Vilken roll har förlagspodden? Är vi en nyhetskommenterade podd? Det finns lyssnare som uppfattar oss så, dock inte vi själva. Så vi tar en sväng runt några uppblåsta nyheter och ger er några reflektioner, men bara där vi tror oss ha något att tillföra.

Releasepartyt är bokstavligt talat inte vad det en gång varit om ni frågar förläggaren som här ”skriver” nekrologen och samtidigt ser en ny företeelse växa fram – fest i alla lägen.

Påverkar ljudboksformatet hur författare skriver? Ja, svarar DN-journalisten Lotta Olsson, nej säger förläggaren.

Bokrean blir alltmer ifrågasatt. Nu drar Polaris förlagschef Jonas Axelsson en lans för att flytta bokrean närmare sommaren samtidigt som journalisten drar sin lans för att skrota rean helt.

 

00 32 – Rykten, rykten och vilken roll vi spelar

10 09 – För vem fungerar releasepartyt?

15 15 – Varför skriver författare så kort numera?

19 48 – Världen förändras men bokrean består


Vi släpper fram en röst som får en av oss att hicka och lova bot och bättring, funderar på hur streamingstjänsterna lyfter fram böcker och tar reda på hur ljudboken påverkar den fysiska bokhandeln.



Avsnitt 148:

Alla som känner Zandra Weldon, förläggare på Lind & Co, vet att man får passa sig för att hamna på hennes ”shit list”. Och är man inte skärpt när man pratar om genrelitteratur och i synnerhet om böcker skrivna av kvinnor med kvinnligt perspektiv så är det lätt att åka upp på listan. Vilket journalisten gjorde. Och nu får sona för i detta avsnitt.

Vem bestämmer vilka böcker som syns på streamingtjänsternas plattformar? Egenintresset? En professionell strävan att stimulera lyssnarna till en bättre upplevelse? Det beror på vem du frågar. Numera hittar förläggaren och journalisten, kanske till ingens förvåning, varandra i olika läger.

Journalisten, ständigt på jakt efter nya trender och förändringar kunde inte motstå möjligheten att få reda på hur ljudboksutvecklingen påverkar Akademibokhandelns fysiska butiker. Svaret var en aning förvånande.

 

00 22 – En sorts inledning

02 22 – En mycket irriterad reaktion

11 55 – Kurering, en balansakt på slak lina

18 37 – Överraskande analys från Akademibokhandeln


Vi pratar om varför tar det så lång tid att betala ut royalty, vad konflikten mellan Författarförbundet och Modernista handlar om och om en ”speed dating”-fest mellan böcker och bokhandlare.



Avsnitt 147:

OK, ett extralångt avsnitt. Men vad gör vi när verkligheten tränger på? Jo vi blir generösa med vår tid. Och er!

Först en lite jobbig fråga som spiller över i de två första inslagen. En författare frågar varför det tar så lång tid att beräkna och betala ut royalty. Förläggaren ger ett svar med många detaljer.

Sedan rakt in i en unik konflikt i bokbranschen. Författarförbundet varnar sina författare för Modernista. Vi är, som ofta, sist på bollen när det är en fråga som exploderar på alla media direkt. Så vi gräver lite djupare. Vad handlar det här egentligen om och vilket ansvar har Modernista? Vi samtalar med Modernistas nyutnämnda chef, Kristofer Anderson. En något svettig historia om ni frågar Kristofer.

Tänk er att ni står på en scen inför 90 domare. Tiden är utmätt. Tio böcker på 15 minuter Eller 80 böcker på tre timmar. På den tiden ska publiken få svar på frågor som: Är boken bra? Är den intressant? Går den att sälja? Och gärna få ett möte med en scenvan författare. Om inte är det kanske god natt för den boken, de böckerna. Välkommen till bokhandelskedjan Ugglans Bokinfodagar. Det är mer fest än namnet låter ana. Journalisten möter en förlagschef och en bokhandlare som spelar helt olika roller i denna dans.

 

00 24 – Hur krångligt kan det vara?

08 05 – En konflikt som kan bli långdragen

36 41 – Konsten att sälja en bok

46 51 – Ständigt dessa feelgood-romaner