Monthly Archives: August 2022

Avsnitt 153. Vi pratar rykten, ett oväntat avsked och ett försök att komma åt de gränslösa. Vi benar upp en reaktion på sociala medier, saknar grävande journalister och summerar en rättegång där konkurrensmöjligheterna står i centrum.



Avsnitt 153:

Ska Bonniers sälja Pocketshop? Och till vem? Vi lyfter ett rykte som kan stimulera fantasin.

Hon var tänkt som lösningen på Piratförlagets problem, förlagschefen som skulle ta Piratförlaget in i framtiden. Nu lämnar hon efter en kort tid. Varför?

Alla strömningstjänsters kärnlyssnare är också deras största huvudvärk. De som lyssnar, och lyssnar, och lyssnar. Bookbeat blir först med att höja priset för dem. Vi tror att de andra aktörerna kommer efter.

När Dag Öhrlund läste in sin senaste bok själv blev reaktionen omedelbar. Vart tog Stefan Sauk vägen? Förläggaren förklarar bakgrunden och drar slutsatsen att marknaden kommer att hårdna.

Journalisten uppmanar andra journalister att gräva i konflikten Nextory-Storytel när han själv lämnar walk over.

Hur stora kan Penguin Random House tillåtas bli på den amerikanska marknaden? Inte större än nu svarar det amerikanska Justitiedepartementet som stämt PRH för att stoppa köpet av Simon & Schuster, en av de ”fem stora” på den amerikanska bokmarknaden. Det är det första steget den amerikanska regeringen tar under nuvarande president för att begränsa och motverka framväxten av stora monopolliknande företag på den amerikanska marknaden.

 

00 47 – Vi hörde ett rykte…

02 33 – Pia Printz lämnar Piratförlaget

04 09 – Bookbeat fokuserar på storkonsumenterna

06 31 – Dag Öhrlund läser in sin egen bok. Ett lätt val?

11 58 – Sökes: Grävande journalister!

14 51 – Penguin Random House mot den amerikanska regeringen


Avsnitt 152. Vi ser en ny affärsidé, tragglar försäljningssiffror, summerar en konflikt och minns en ovanlig man.



Avsnitt 152:

Nyheten är liten men kan komma att få en viss betydelse för svenska förlag tror journalisten ­– den amerikanska Cosco etablerar sig i Sverige med kraftigt pressade priser enbart till medlemmar.

Första halvårets försäljning visar att kunderna återvänder till de fysiska butikerna men marknaden för fysiska böcker minskar totalt. Samtidigt så fortsätter ljudboksmarkanden att växa, om än i en lugnare takt.

Och, passar förläggaren på att skryta, Lind & Co växer och tar marknadsandelar.

Vårens skärmytsling mellan återförsäljare och förlag, läs Bonniers, om förlagspriset på en pocket slutade i en kompromiss. Priserna höjs och en ny prisklass införs, M, men netto efter rabatter ger återförsäljarna fortsatt möjlighet att hålla sig under hundralappen. Men det nyanya priset för en pocket i butik, 99 kronor, lämnar små marginaler för förhandlingar. Det gör att hösten kan bli ”grinig” med bojkottade titlar i en del butiker.

Bonniers, och bokköparna, reagerade direkt på attacken på Salman Rushdie. Bonniers trycker nytt och Satansverserna kommer återigen att klättra på topplistorna. Vi har bakgrunden.

Med Thomas Fischers frånfälle försvinner en, av få, ur den ekonomiska överklassen som satsat på förlagsverksamhet. Förläggaren minns en man med genuint intresse för litteratur.

 

00 32 – En ny affärsidé landar i Sverige

02 11 – En djupdykning i första halvårets försäljning

05 46 – Det blev både ock

10 40 – En solidarisk markering

13 34 – Thomas Fischer – till minne


Avsnitt 151. Höstens första avsnitt innehåller en massa, fördömligt, korta inslag där vi pratar förlagsekonomi, förlagsuppköp i plural, lyfter några sommarhändelser från glömskan och lyfter ett tidstypiskt inslag från Facebook.



Avsnitt 151:

Den första vågen av prishöjningar och inflation klarade förlagen att parera med traditionella åtgärder. Nu kommer nästa våg av prishöjningar och en fortsatt inflation. Förläggaren spår en tuff höst som kommer att kräva andra svar och nya åtgärder av förlagen.

Bonniers köp av Historiska Media, som vi lyfter lite längre fram i programmet, var inte det enda förlagsuppköpet. Förläggaren köpte också ett förlag, om än lite mer i skymundan. Varför frågar sig journalisten som ser ett helt annat ”mind set” bakom det köpet.

Natur & Kultur och Mondial förlikades i vårens stora konflikt på den svenska bokbranschen. Mondial fick ge sig på alla väsentliga punkter så vi funderar lite på vilka eventuella effekter det kan få på de inblandade.

Reaktionerna på marknaden när Bonniers köper Historiska Media visar att det är en logisk affär. Vi slänger in våra cent i ringen för att åtminstone ha något eget att lägga till. Det kommer direkt från hästens mun så att säga.

Vi har länge och ihärdigt kritiserat Författarförbundets ledning för deras bristande kunskap om ljudboksmarknaden i Sverige. I senaste numret av Författaren motbevisar de oss, om det inte vore för några grundläggande fakta när det gäller ersättningarna till författare.

Journalisten lyfter ett inlägg från Facebook där författare, eller blivande författare, diskuterar hur den svenska förlagsbranschen ser ut. Vem är stor, vem är bra, vem är vem? Och vi konstaterar att kunskapen om svenska förlag är väldigt låg på sina ställen.

 

00 55 – Den andra vågens prisökningar

03 21 – En satsning på Mellan Östern

08 26 – En konflikt som löstes upp i skymundan

13 04 – Historiska Media byter ägare

16 51 – Tidningen Författaren får det, nästan, rätt

21 10 – Hur djupa kunskaper har författare om förlagsbranschen egentligen?