Avsnitt 152. Vi ser en ny affärsidé, tragglar försäljningssiffror, summerar en konflikt och minns en ovanlig man.Avsnitt 152:

Nyheten är liten men kan komma att få en viss betydelse för svenska förlag tror journalisten ­– den amerikanska Cosco etablerar sig i Sverige med kraftigt pressade priser enbart till medlemmar.

Första halvårets försäljning visar att kunderna återvänder till de fysiska butikerna men marknaden för fysiska böcker minskar totalt. Samtidigt så fortsätter ljudboksmarkanden att växa, om än i en lugnare takt.

Och, passar förläggaren på att skryta, Lind & Co växer och tar marknadsandelar.

Vårens skärmytsling mellan återförsäljare och förlag, läs Bonniers, om förlagspriset på en pocket slutade i en kompromiss. Priserna höjs och en ny prisklass införs, M, men netto efter rabatter ger återförsäljarna fortsatt möjlighet att hålla sig under hundralappen. Men det nyanya priset för en pocket i butik, 99 kronor, lämnar små marginaler för förhandlingar. Det gör att hösten kan bli ”grinig” med bojkottade titlar i en del butiker.

Bonniers, och bokköparna, reagerade direkt på attacken på Salman Rushdie. Bonniers trycker nytt och Satansverserna kommer återigen att klättra på topplistorna. Vi har bakgrunden.

Med Thomas Fischers frånfälle försvinner en, av få, ur den ekonomiska överklassen som satsat på förlagsverksamhet. Förläggaren minns en man med genuint intresse för litteratur.

 

00 32 – En ny affärsidé landar i Sverige

02 11 – En djupdykning i första halvårets försäljning

05 46 – Det blev både ock

10 40 – En solidarisk markering

13 34 – Thomas Fischer – till minne