Avsnitt 159. Vi funderar runt Nobelpriset i litteratur från ett förlags perspektiv, gör en rundtur i ljudboksvärlden och har ett intressant förslag till nästa års bokmässa.Avsnitt 159:

Nobelpriset i litteratur i all ära, men hur förbereder sig ett förlag innan blixten slår ner? Vi frågade Ordfronts förlagschef Pelle Andersson som hade gjort sin hemläxa och var beredda på allt. Nåja, nästan allt.

Och så noterar vi att förlaget Fri tanke fick dubbel utdelning under Nobelveckan.

I Sverige är Storytel lika med den ofta kritiserade ersättningedmodellen ”revenue share”, i Frankrike har de samma modell som Bookbeat och i USA säljer de ljudböcker styckvis. Varje marknad har sina krav eller regelverk, samtidigt finns det små regelbrytare överallt.

Är Spotify framtiden för ljudböcker? Inte om ni frågar förläggaren och journalisten. Och att döma av deras ersättning till förlag och författare och deras förståelse av marknaden verkar de ha långt fram till att spela en viktig roll på ljudboksmarknaden.

Ytterligare några tankar om nästa års Bokmässa – mer rockstjärnor och skådespelare, mer folk som drar brett med besökare – frågan är mer genomtänkt än vad det först kan verka. Åtminstone när vi pratar med en förläggare som vet vad han pratar om.

 

00 23 – Hur ett förlag förbereder sig på ett Nobelpris i litteratur

09 05 – Små nedslag i ljudboksvärlden

13 34 – Spotify, nej tack

19 29 – Folklighet och elitism, en perfekt bokmässemix