Avsnitt 160. Vi funderar över vad som kan hända när Adlibris köper Pocketshop och hur Adlibris möter lågkonjunkturen, vi ser att Storytels vd har en ekonomisk ersättning som ingen annan i bokbranschen, ser en mus som ryter, berättar om ägarförhållandena i podden och samtalar med en pseudonym.



Avsnitt 160:

Vi börjar med ett inslag om Adlibris där vi pratar om flera aktuella saker: att Adlibris tar över Pocketshop, att försäljningen på nätet går ner rätt ordentligt, tankar om att satsa sig ur krisen och att Adlibris fysiska butiker är överlägset billigast utan att marknadsföra det.

Dagens Industri lyfter den ekonomiska moroten som Storytels nya vd, Johannes Larcher, blir erbjuden av den dominerande ägaren EQT och vi finner att han rör sig i ett annat universum än alla andra i bokbranschen. Förläggaren reder ut detaljerna och finner dem högst normala i sammanhanget.

Det lilla förlaget Trombone säger upp avtalet med Adlibris, trots att näthandeln står för 75 procent av försäljningen, då villkoren från Adlibris gör vardagen alltför irriterande för förlaget.

Vi får ibland frågan vem som äger Förlagspodden. Lind & Co? Storytel? Som alla vet äger Storytel 70 procent av Lind & Co. Dock inget av Förlagspodden. Vi lever i den fasta förvissningen om att podden ägs av Kristoffer Lind och Lasse Winkler. Och inget i vårt arbete talar emot det.

Det kan låta spännande, rent av dramatiskt, när Ordfront ger ut en ny thrillerförfattare som vill vara anonym för omvärlden. Är det en mycket känd näringslivsprofil, en politiker, en välkänd journalist? Eller kanske en mindre känd sådan? Och spelar det någon roll? Ordfront gör stor sak av identiteten och journalisten hakar på. Ibland är det bara så enkelt att det är busigt och kul att göra en intervju. Och lyssnarna får höra något de inte fått höra annars.

 

00 32 – Pocketshop läggs under Adlibris

07 15 – Johannes Larchers optioner

12 26 – Förlaget Trombone har tröttnat på Adlibris

19 57 – Varför skriver Luciane Andrev under psuedonym?