Avsnitt 161. Vi luftar ett par oväntade nyförvärv hos Lind & Co, vi har fokus på bokmässan i Frankfurt och ger er årets skvaller och en ”slick operator” utan fingertoppskänsla och så tar vi reda på vad som får en framgångsrik författare att skriva om sina böcker.Det är kris men det märks väldigt lite på Lind & Co som på några år börjat bli trångbodda. Tre nya personer är på väg in meddelar en stolt förläggare som börjar ser sig om efter större arbetslokaler. Kanske inte så intressant för den oinvigde om det inte vore för vilka de nya är.

SvT:s program för grävande journalistik, Uppdrag Granskning, var på plats i Frankfurt och intervjuade utländska förläggare och agenter inför ett kommande program om den svenska agenturen Salomonsson Agency.

Ryktena var många och intensiva. UG besökte vattenhålet framför alla andra, Frankfurter Hof, rörde sig i agentcentret och runt på mässan. Inte en chans att det skulle gå obemärkt förbi. Till det så fanns det lilla skvallret om hur Salomonsson Agency nyligen pressat danska Gyldendal att ge upp Lars Keplers nästa bok som flyttas till det, i sammanhanget, lilla Bonnierägda Gutkind förlag.

Reaktionen på golvet i Frankfurt var för det mesta uppgiven och lite sura uttalanden om att det är så den fungerar – Salomonsson-Bonnierpakten.

Vad mer hände i Frankfurt? Allt om ni frågar journalisten som, till sin lycka, hamnade i en sal med hundratals förlagsfolk som lyssnade på Spotifys ljudboksansvarige Nir Zicherman. En något surrelastisk upplevelse med en amerikansk försäljare som lyckades med konststycket att helt missa stämningen i lokalen och, som det verkade, totalt missade tillfället att göra intryck.

Stefan Spjut, som en gång skrev böckerna Stallo och Stalpi, vill inte längre kännas vid de böckerna så han har skrivit om dem med förlagets goda minne. En inte helt vanlig händelse i svensk bokbransch. Det var inget som blev enklare av att en ledande kritiker totalt missade poängen.

 

 

00 32 – Ett ständigt växande förlag drar till sig intressanta namn

05 11 – Det största skvallret på året bokmässa i Frankfurt var svenskt

12 26 – Intryck från Frankfurt

24 47 – Författaren Stefan Spjut gör något helt unikt