Avsnitt 168. Vi synar en erbarmlig ”debatt”, en ny lag, en tidskrift som läggs ner och ger er våra läsfavoriter från 2022.Avsnitt 168:

Kanske ska Förläggareföreningen skicka ett fång rosor till skribenten Björn Werner som spikades upp på offerväggen av sårade kulturskribenter när han ställde den retoriska frågan om vad Augustpriset ska vara efter att ha suttit i juryn för den skönlitterära klassen. Men när drevet gick var instiftarna i bokbranschen tysta. Så hur vore det om de går ut och redogör för sin syn på priset? Något som borde göras med jämna mellanrum om ni frågar oss.

I januari införs det nya DSM-direktivet, en EU-lag som nu även gäller i Sverige. Den ska reglera författares rätt, och förlagens skyldigheter, på digitala plattformar. Men den är i stycken väl vag och kan leda till en hel del konflikter när den ska tolkas och anpassas via avtal under våren.

Tidskriften Respons var unika på den svenska marknaden med sin bevakning av fackböcker. Vi sörjer dess hädanfärd trots att vi själva inte var aktiva supportrar.

Årets höjdpunkt? Kanske inte våra boktips. Men här har ni dem i all ödmjukhet.

 

 

00 35 – Augustprisdebatten som snabbt spårade ur

09 13 – Ny lag, men varken författare eller förlag vet vad som väntar

16 13 – Tack och farväl till tidskriften Respons

20 29 – Vi väljer våra läsfavoriter från året som gick