Avsnitt 167. Vi pratar minskad försäljning, den ständigt växande utgivningen av deckare, en intressant kritik av Augustpriset och en hyllning, diskuterar en rekordbot i Norge och ger er en bild av den finska marknaden.



Avsnitt 167:

Förläggaren har sett sina egna siffror och pratat med några förlag. Alla visar samma mönster med stora försäljningstapp under senhösten.

Svenska Deckarakademin gör varje år en lista över årets deckare. Vi gör en djupdykning i listan och statistiken och hittar en hel del intressanta mönster.

Vi lyfter fram en oväntad kritik inifrån av arbetet med att välja titlar till Augustpriset. Fortsättning lär följa. Samtidigt lyfter vi hyllningen till Bertil Falck på Augustgalan.

Norska Konkurrensverket har, för vilken gång i ordningen, dömt ut böter till de stora förlagen i Norge. Över en halv miljard norska kronor för att de, förlagen, ska ha begränsat konkurrensen för andra förlag på marknaden. Rätt eller fel? Vi gräver runt i frågan.

Inslag nummer två från vår resa till Helsingfors och den finska bokmarknaden. Vi samtalar med WSOY:s (Bonnierägt) vd Timo Julkunen. Det blir ett öppet samtal som ger en bra bild av läget i Finland samt ger oss en del att fundera över inför framtiden. Lyssna hela vägen så ni inte missar funderingarna runt AI och annat.

 

00 23 – Stora försäljningstapp

05 10 – Årets deckarutgivningen 2022

11 24 – Årets August – en kritik och en hyllning

17 23 – En förbluffande hög bötessumma

22 12 – Samtal med Timo Julkunen