Avsnitt 169. Vi funderar över hur ChatGPT kan användas inom förlagsvärlden, lyssnar till mannen som grundade Augustpriset, funderar över vad som krävs för att bli en framgångsrik förlagschef, sörjer en avgång och låter Pelle Andersson gräva runt i sina mörka hörn ivrigt påhejad av förläggaren.



Avsnitt 169: Årets sista avsnitt av Förlagspodden ger er en del överraskande insikter om AI och förläggeri sett ur förläggarens perspektiv.

Vi citerar mannen som skapade Augustpriset. Vi citerar hans kommentarer om den pågående debatten ur ett brev till Förläggareföreningen. Det liknar ord och inga visor tycker journalisten.

Så fick då Piratförlaget en ny vd. Men lovorden i media verkar missa poängen med en förlags-vd. Förläggaren gräver i sina erfarenheter och ger oss konturerna av vad jobbet består av och vad som krävs för att lyckas.

Och självklart avgick PenguinRandomHouse vd, Marcus Dohle, när förlagsgruppen förlorade kampen om att köpa Simon & Schuster. Sorgligt slut på den historien om ni frågar journalisten.

Slutligen släpper vi fram Ordfronts förlagschef Pelle Andersson i säsongens sista inslag där han lyfter en av sina största farhågor just nu. Lite skrämmande framtidsutsikter om han har rätt.

Har han rätt? Ja säger förläggaren i en kommentar efteråt som förstärker Pelle Anderssons funderingar.

 

00 47 – ChatGPT, ett löfte om en helt ny syn på manusarbete

06 28 – Per Gedin har ordet om Augustpriset

08 41 – Ny chef på Piratförlaget

13 39 – En riktkarl lämnar branschen

15 44 – Vi introducerar ett samtal om skönlitteraturens villkor

16 55 – Pelle Anderssons största sorgebarn

28 58 – Visst har han rätt!