Avsnitt 173. Vi reflekterar över en nödvändig prishöjning, visar er Adlibris försäljning per genre och ger er en skandal och en fråga om ansvar. Vi konstaterar också hur lätt det är att skylla allt ont på ljudboken och ser hur det nya B-formatet slarvas bort i dörröppningen.Avsnitt 173:

Vi konstaterar att branschtidningen/plattformen Svensk Bokhandel fördubblade prenumerationspriset vid årsskiftet. Till er förvåning, antar vi, så tycker vi att det var nödvändigt. Men det borde bara vara början på en resa som måste göras för att hålla plattformen relevant i bokbranschen.

Hur stor är den andel av Adlibris omsättning som konkurrerar med den fysiska bokhandeln? Inte i närheten av vad ni tror. Vi ger er en översikt och siffror som gör analyserna lättare.

Förläggaren konstaterar att Natur och Kultur har ett etiskt problem i sin ledning och funderar över hur de ska hantera det så att den egna profilen inte ifrågasätts.

Lotta Olssons krönika i DN nyligen om ljudbokens roll i barns minskade läsning faller oss inte på läppen. Så vi gör en liten genomgång och funderar över vad som är hönan och vad som är ägget. Kan ljudboken vara orsaken till allt som är dåligt inom kultur och utbildning?

Journalisten blir lite sur när han ser de första böckerna i det nya B-formatet. Hur tänker Norstedts när man trycker en bok som knappt går att läsa?

 

00 30 – Svensk Bokhandels prishöjningar

06 02 – Näthandel vs fysisk bokhandel, verkliga siffror

09 52 – Hur stark är Fredrik Strömholms position idag?

13 14 – Är ljudboken orsaken till allt ont?

20 52 – Får man ge ut böcker som inte går att läsa?