Avsnitt 177. Vi grottar runt i statistik som gjord för nördar, utser en vinnare i vår tävling om nytt namn på B-formatet, resonerar om vad som händer med författares ljudboksbacklist när de byter förlag och rider vår käpphäst om det engelska språkets utbredning ytterligare en liten sträcka.Avsnitt 177: Årsstatistiken blir mer och mer innehållsrik, något av en guldgruva för den som vill förstå hur bokbranschen förändras och inte minst hur bokläsare och boklyssnare förändrar sitt beteende. Trogna sina personligheter men professionellt nyfikna ger förläggaren och journalisten sina tankar runt den nya statistikrapporten.

Äntligen!, skulle man kunna utropa, har vi en vinnare i vår tävling där vi tog lyssnarna till hjälp för att hitta ett samlande och säljande namn till det nya bokformatet som vi lite ”slarvigt” kallar för B-formatet. Längs vägen får ni också våra mer genomtänkta funderingar om vad och varför.

Vad händer med en författares ljudbacklist när de byter förlag? Förläggaren ger oss en inblick i en värld där möjligheterna och spelreglerna totalt förändrats.

Vi, och många andra i bokbranschen, följer hur det engelska språket får ett allt större inflytande. Det handlar inte bara om det egna språkets funktion och betydelse men också om vilka böcker som ges ut, vem som ska tjäna pengar på att de ges ut och vem som i slutändan ska kunna delta i, och skaffa sig kunskaper om, bredare idésamtal. Så här är vi igen. Och vi tar sats utifrån ett par internationella händelser.

 

00 25 – Kolla vad vi hittat! Ur fjolårets statistik

12 55 – Vi har det nya namnet som kan ersätta B-format

21 01 – En författares val när de byter förlag

24 30 – Översättningar någon?